Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016



1ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ
ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016 – 2017 

 
«Alors, c’ est la guerre!!!»

«Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμος!!!»
                                                                          Ιωάννης Μεταξάς




Η ελευθερία, δεν είναι μια έννοια αφηρημένη, ούτε μεταφυσική. Είναι πράγματα απτά.
Είναι ο παιάνας της Σαλαμίνας, έτσι όπως τον διατύπωσε ο Αισχύλος στους «Πέρσες», που δεν μίλησε, ούτε για την ηθικοποιημένη, ούτε για την ιδεολογικοποιημένη ελευθερία, αλλά για τις γυναίκες, τα παιδιά, τους τάφους των προγόνων.
Η 28η Οκτωβρίου 1940, δεν είναι ημερομηνία νίκης ενός «προαιώνιου» εχθρού, ή απελευθέρωσης και κήρυξης της Εθνικής ανεξαρτησίας. Είναι η πλέον «οικουμενική» από τις εθνικές επετείους, ακριβώς γιατί συμβολίζει κάτι, που δεν περιορίζεται στα εθνικά όρια, αλλά έχει πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες διαστάσεις, δηλαδή την αντίσταση κατά του φασισμού.
Το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών με την ευκαιρία της επετείου του ιστορικού «ΟΧΙ» στις δυνάμεις του φασισμού και του ναζισμού, πραγματοποίησε εορτή αναλόγου περιεχομένου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του σχολείου την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016.







Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνισε η εκπαιδευτικός του σχολείου κα Καραβά Ελένη που μεταξύ των άλλων τόνισε:
«Καμιά εξιστόρηση, καμιά περιγραφή, καμιά απεικόνιση, δε μπορεί να αποδώσει με λόγια την ουσία της ηρωικής εκείνης πραγματικότητας του έπους του 40. Τούτο γιατί οι αγωνιστές του 40 απαιτούν από μας κάτι πιο απλό να σκύψουμε για λίγο στη θυσία τους και να αντλήσουμε απ' αυτή οποιοδήποτε προβληματισμό και ερέθισμα αποβεί χρήσιμο για τη δική μας ζωή, για το δικό μας αγώνα που καθημερινά κι αδιάκοπα συνεχίζεται. Ο ποιητής θα το τραγουδήσει διαφορετικά «Τ' αντρειωμένου ο θάνατος δίνει ζωή στη νιότη». Η ιστορία δεν είναι παρά ένας ατελείωτος διάλογος ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν. Εμείς έχουμε την τύχη οι ρίζες μας να είναι ριγμένες σ' ένα παρελθόν μοναδικό στον κόσμο. Αν για κάθε λαό η σχέση του με τα περασμένα έχει εξαιρετική σημασία, για την Ελλάδα δεν είναι νοητή η σταδιοδρομία της μέσα στο σύγχρονο πολιτισμό, αν η ζωή μας δεν ανθίσει πάνω στο χώμα όπου κρατεί τις ρίζες της. Τούτη η υποχρέωση, μας οδηγεί στις μέρες εκείνες του '40 όχι για να επαναπαυτούμε στις όσο λαμπρές κι αν είναι οι δάφνες του παρελθόντος, αλλά για να μετουσιωθούν αυτές οι αξίες και να γίνουν σπέρματα νέας ζωής».


 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΕΟΡΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

 

            

  • Προσευχή
  • Πανηγυρικός  της  Ημέρας  από   την  Εκπαιδευτικό του σχολείου μας κα Καραβά Ελένη.
  • Τραγούδι: «Οι κορφές της Πίνδου» από τους μαθητές του σχολείου μας.
  • Ποίημα: «Το  Όχι των Ελλήνων» από τους μαθητές του σχολείου μας, Δημοπούλου Μαρία, Παϊτέρη Παρασκευή, Σταύρου Ελένη. Μπαντελή Γιώργο, Χαμζά Φαρούκ, Παϊτέρη Αναστάση, Λώλλο Σεραφείμ και Τεκίου Χρήστο.
  • Ποίημα: «Για τη Λευτεριά» από τη μαθήτρια του σχολείου μας  Ζητσένκο Αναστασία.
  • Τραγούδι: «Κορόιδο Μουσολίνι» από τους μαθητές του σχολείου μας.
  • Ποίημα: «Αθάνατοι Λαοί» από τις μαθήτριες του σχολείου μας Τσιβιλικίδου Όλγα και Μπαϊρακταρίδη Μαρία.
  • Ποίημα: «Στρατός Ειρήνης» από τον μαθητή του νηπιαγωγείου Παϊτέρη Στέλιο.
  • Τραγούδι : «Ντούτσε» από τους μαθητές του σχολείου μας.
  • Ποίημα: «Το Όχι» από τις μαθήτριες του σχολείου μας Κούρτη Χρύσα και Παϊτέρη Κυριακή.
  • Ποίημα: «Τσιολιαδάκι» από τους μαθητές του σχολείου μας Παναγιωτίδη Παντελή και Σέχι Κλαούντιο.
  • Τραγούδι: «Στ’ άρματα, στ’ άρματα» από τους μαθητές του σχολείου μας.
  • Ποίημα: «Ο Ήρωας» από τους μαθητές του σχολείου μας Καραγιαννίδη Νίκο και Παναγιωτίδη Παναγιώτη.
  • Ποίημα: «Άσμα Ηρωικό» από τον μαθητή του σχολείου μας Δόντσιο Χρήστο.
  • Τραγούδι: «Το τραγούδι της Λευτεριάς» από τους μαθητές του σχολείου μας.
  • Ποίημα: «Όχι» από τους μαθητές του σχολείου μας Γκόγκα Παναγιώτη και Κωνσταντινίδη Μελπομένη.
  • Εθνικός Ύμνος


ΛΗΞΗ  ΕΟΡΤΗΣ










Την εορτή τίμησαν με την παρουσία τους η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κα Ανυφιώτη Αικατερίνη, Μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και γονείς, κηδεμόνες και φίλοι του σχολείου. 









Τέλος, ο Διευθυντής του σχολείου κ. Καλτσούδης Κωνσταντίνος αφού έλαβε το λόγο και συνεχάρη τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για την αρτιότητα της εορτής προσέθεσε:
«Ο ιταλικός φασισμός – όπως επίσης και ο γερμανικός ναζισμός – αποτελούσε, ως σύστημα εξουσίας, κρατικών θεσμών, πολιτικής πράξης και ιδεολογίας, την απόλυτη άρνηση της αξίας του Ανθρώπου και των ιστορικών, κοινωνικών, πολιτικών, και νομικών κατακτήσεων των λαών και ιδίως των επιτευγμάτων του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Σ’ αυτήν ακριβώς την άρνηση αντέταξε τη δική του Άρνηση ο Ελληνικός Λαός με το «Όχι» της 28ης Οκτωβρίου 1940. Άρα αυτό το φραστικά διατυπωθέν  «Όχι» είχε κατ’ ουσίαν θετικό περιεχόμενο· σήμαινε το αντίθετό του: ήταν εν πρώτοις άρνηση της εθνικής υποδούλωσης, αλλά διαλεκτικά ήταν θέση, δηλαδή «Ναι» υπέρ της εθνικής ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας της χώρας.
Πέρα όμως από αυτή την πρωταρχικά εθνική διάσταση του ζητήματος, υπάρχει και η πολιτική όψη του. Το  «Όχι» των Ελλήνων την 28η Οκτωβρίου 1940 εσήμαινε και το «Ναι» υπέρ της υπεράσπισης οικουμενικών αξιών, όπως είναι η Ελευθερία και η Δημοκρατία, διότι είναι βέβαιο ότι ενδεχόμενη υποχώρηση και υποταγή στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις του Άξονα, θα είχε ως φυσική συνέπεια την απόλυτη και μόνιμη κυριαρχία του φασιστοναζιστικού τόξου τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλη την Ευρώπη»




Το «ΟΧΙ» είναι το μέγιστο κατόρθωμα της ενότητας και αποφασιστικότητας των Ελλήνων. Είναι σταθμός με βαθύ νόημα γιατί θα συμβολίζει αιώνια την πάλη του δίκαιου με το άδικο, την πάλη για την αρετή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η 28η Οκτωβρίου θα παραμείνει πάντα μια ζωντανή δύναμη κι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού έθνους. Είναι χρέος και καθήκον μας να θυμόμαστε τις θυσίες των προγόνων μας. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου