Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018



H βασιλόπιτα είναι το γλύκισμα - σύμβολο της Πρωτοχρονιάς και συνδέεται με την εορτή του Αγίου Βασιλείου από τον οποίο πήρε το όνομά της. Τη βρίσκουμε με πολλές μορφές και διάφορους τρόπους παρασκευής, σ’ όλα τα ελληνικά σπίτια, αστικά και αγροτικά. Μέσα στο ζυμάρι τοποθετείται ένα νόμισμα, που όποιος το βρει κατά το μοίρασμα της βασιλόπιτας θα είναι ο τυχερός της χρονιάς. Σε κάποιες αγροτικές περιοχές αντί για νόμισμα τοποθετούσαν παλαιότερα ένα κομματάκι άχυρο, κλήμα ή κλώνο ελιάς, ανάλογα με την παραγωγή της περιοχής, και όποιος το έβρισκε θα είχε καλή σοδειά κατά τη διάρκεια του χρόνου.
Η βασιλόπιτα κόβεται και μοιράζεται με εθιμικό τελετουργικό τη νύχτα της παραμονής του νέου χρόνου ή ανήμερα την Πρωτοχρονιά. Το γενικό πρόσταγμα έχει ο νοικοκύρης του σπιτιού, που αφού τη σταυρώσει, κόβει και μοιράζει τα κομμάτια της πίτας στα μέλη της οικογένειάς του και τους τυχόν φιλοξενούμενους, ενώ ιδιαίτερα κομμάτια ξεχωρίζονται για τον Χριστό, την Παναγία, τον Άγιο Βασίλειο, το σπίτι και τους ξενιτεμένους της οικογένειας.
Το έθιμο δεν περιορίζεται μόνο στο σπίτι και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς. Από τις επόμενες ημέρες και σχεδόν μέχρι και τα τέλη Φλεβάρη, σωματεία, επαγγελματικές ενώσεις και οργανώσεις κόβουν τη δική τους βασιλόπιτα. Η συνήθεια αυτή είναι νεώτερη και κατάγεται από στις παλαιότερες συντεχνίες, τα μέλη των οποίων έκοβαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα και τη μοιράζονταν για το καλό το δικό τους και του κοινού τους επαγγέλματος.
Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018 το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών έκοψε τη δική του βασιλόπιτα για τους Μαθητές, τους Εκπαιδευτικούς και τους παριστάμενους Γονείς, προσφορά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου. Από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων προσφέρθηκαν, επίσης, δώρα για όλα τα παιδιά, αλλά και για τους τυχερούς που κέρδισαν το φλουρί.















Μετά τη λήξη του διδακτικού ωραρίου το Εκπαιδευτικό, Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό του σχολείου, έκοψε μία επιπλέον βασιλόπιτα, προσφορά, επίσης, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.








Και οι τυχερές του εθίμου!!! Οι κυρίες Παπατσίμπα Μαρία και Μπαλούρδα Ζαφειρία κέρδισαν το φλουρί της βασιλόπιτας. Τους ευχόμαστε να είναι πάντα καλότυχες!!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου