Πέμπτη 17 Μαΐου 2018






Ο Πάμπλο Ρουίθ ι Πικάσο, περισσότερο γνωστός ως Πάμπλο Πικάσο (ισπανικά: Pablo Ruiz y Ricasso, 25 Οκτωβρίου 1881 – 8 Απριλίου 1973) ήταν Ισπανός ζωγράφος, χαράκτης, γλύπτης, ποιητής, σκηνογράφος και δραματουργός. Είναι ένας από τους κυριότερους Ισπανούς εκπροσώπους της τέχνης του 2ου αιώνα, συνιδρυτής μαζί με τον Ζωρζ Μπρακ του κυβισμού και με σημαντική συνεισφορά στη διαμόρφωση και εξέλιξη της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης.















Στα πλαίσια της συνεκπαίδευσης με θέμα «Για να μην καταστραφούμε από τη γνώση, έχουμε την Τέχνη», και σε συνέχεια των προηγούμενων παρουσιάσεων που έλαβε χώρα στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του σχολείου, την Τρίτη 15 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε παρουσίαση της βιογραφίας του Πάμπλο Πικάσο και ανάλυση και σημαντικότερων έργων του. Η προετοιμασία της παρουσίασης έγινε, με απόλυτη προσήλωση και σεβασμό στον μεγάλο καλλιτέχνη, από τις εμπνευσμένους εκπαιδευτικούς του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών κυρίες Παπαδήμου Αγλαΐα και Κονδυλιά Αγάθη και απευθύνθηκε στις μαθήτριες και τους μαθητές του 15ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών και τους αντίστοιχους του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών.  








Τις μαθήτριες και τους μαθητές του 15ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών συνόδευε, όπως πάντα, η εμπνευσμένη εκπαιδευτικός κα Πρέκα Ελένη, η οποία συμμετέχει από ετών στο πρόγραμμα συνεκπαίδευσης των δύο σχολείων και από πλευράς του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών συμμετείχαν, επίσης, οι κυρίες Ζαρμπούνη Αναστασία, Γεωργοπούλου Μαρία και Θεοδοσίου Δέσποινα.










Τον   Πάμπλο Πικάσο και το έργο του παρουσίασε στις μαθήτριες και τους μαθητές των δύο σχολείων ο «ελληνικής καταγωγής μετρ του είδους, διεθνούς φήμης γάλλος κριτικός τέχνης και γκαλερίστας κ. Jean-Claude Constantin», ο οποίος, για άλλη μια φορά από αγάπη προς το σχολείο μας, αφίχθη, παρά το βεβαρυμμένο του  πρόγραμμα, εκ Παρισίων για τις ανάγκες της παρουσίασης, μετά από πρόσκληση των εμπνευστών του προγράμματος των 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών». 





















Το διασημότερο, ίσως, έργο του Πικάσο είναι η Γκουέρνικα (ή Γκερνίκα, με λατινική απόδοση στα ελληνικά) η απεικόνιση του Γερμανικού της πόλης της Ισπανίας Γκερνίκα. Αυτός ο μεγάλος καμβάς περιγράφει την απανθρωπιά, την βιαιότητα και την απόγνωση του πολέμου.




Σε μια μεγάλη σειρά στα έργα του ο Πικάσο, ερευνά τη φόρμα μουσικών οργάνων. Άλλες φορές παρουσιάζονται μόνα τους και άλλες σαν μέρος μιας σύνθεσης – νεκρής φύσης. Το βιολί, το κλαρίνο αλλά περισσότερο η κιθάρα είναι που συγκίνησε με τον ήχο και τη φόρμα της τον Πικάσο, ώστε να ασχοληθεί ιδιαίτερα μαζί της.


Μετά την παρουσίαση του έργου, οι μαθήτριες και οι μαθητές και των δύο σχολείων με πληρέστερη πληροφόρηση και περισσότερο εμπνευσμένοι πλέον, δημιούργησαν τα δικά τους έργα και ιδού το αξεπέραστο εικαστικό αποτέλεσμα…





































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου