Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019


Η Βασιλόπιτα έλκει την καταγωγή της από τους εορταστικούς άρτους που παρασκευάζονταν κατά τις αρχαίες ελληνικές γιορτές ως προσφορές προς τους Θεούς. Η συνήθεια πέρασε στους Ρωμαίους και διατηρήθηκε στους πληθυσμούς της περιοχής ακόμα και μετά την εξάπλωση του Χριστιανισμού. Η ονομασία όμως της δημοφιλούς πρωτοχρονιάτικης πίτας μας, αλλά και το έθιμο της τοποθέτησης φλουριού, οφείλονται στον Άγιο (Μέγα) Βασίλειο.



Στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλα μέρη όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία συνηθίζεται η λεγόμενη «πολίτικη» ή «σμυρνέικη» Βασιλόπιτα η οποία παρασκευάζεται κυρίως από αλεύρι, αυγά, ζάχαρη και γάλα, παρασκευάζεται σε διάφορα μεγέθη και είδη και συνήθως είναι φουσκωτή, αφράτη και γλυκιά. Σε άλλα μέρη επικρατούν άλλοι τρόποι παρασκευής με μπαχαρικά κ.ά. στη δυτική Μακεδονία συχνά η βασιλόπιτα είναι μια τυρόπιτα ή πρασόπιτα, βασικό, όμως, κοινό γνώρισμα είναι ότι στο εσωτερικό όλων τοποθετείται νόμισμα, συνήθως κοινό, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις χρυσό (κωνσταντινάτο) ή ασημένιο. Στην ελληνική επαρχία, ανάλογα με το έθιμο, τοποθετείται στο εσωτερικό της βασιλόπιτα, μικρό κομμάτι άχυρου, κληματόβεργας ή ελιάς ή, σε κτηνοτροφικές περιοχές, ένα μικρό κομμάτι τυρί, για να φέρουν καλή τύχη στην παραγωγή, σε άλλα μέρη, αντί αυτού, κατασκευάζουν μικρό στεφάνι από κληματόβεργες, που όποιος το βρει, θα είναι τυχερός στα χωράφια, στα σπαρτά, στην ελαιοπαραγωγή ή στο κρασί κλπ

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019, το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών έκοψε τη βασιλόπιτα για το Νέο Έτος 2019, προσφορά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

1η Ημέρα: Κοπή βασιλόπιτας για τις μαθήτριες και τους μαθητές του σχολείου. Παρέστησαν Μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.














Σε όσες μαθήτριες και μαθητές υπήρξαν τυχεροί και βρήκαν το φλουρί, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων πρόσφερε αναμνηστικά δώρα.



2η Ημέρα: Κοπή βασιλόπιτας για το Εκπαιδευτικό Προσωπικό του σχολείου, προσφορά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.















Η τυχερή από το Σύλλογο Διδασκόντων του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών που βρήκε το φλουρί, κα Φουρκιώτη Κωνσταντίνα, πέραν από τις ευχές όλων μας, έλαβε και αναμνηστικό δώρο, προσφορά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου