Κυριακή 1 Μαρτίου 2020



Η σημασία της ελληνικής λέξης «αποκριά/ καρναβάλι» προέρχεται από την λατινική λέξη carnevale < carne (: κρέας) +vale (: αντίο) ή carne + levàmen (: παύω κόβω σταματώ). Με αυτή τη σημασία και οι φράσεις carnem privium, carnem laxare >carnesciale (στα λατινικά), carnes tollendas (στα ισπανικά). Ορισμένοι ετυμολογούν τη λέξη carnevale από το carro navale (τροχήλατο πλοιάριο). Επρόκειτο για ένα άρμα διασκέδασης που χρησιμοποιούσαν οι Λατίνοι στις γιορτές τους.
Η σημασία της λέξης «μασκαράς» προέρχεται από την  Ιταλική λέξη maschera που σημαίνει το «προσωπείο». Κατά άλλους το υστερολατινικό masca παράγεται από το αραβικό maskara (: γελωτοποιός). Κατά άλλους το maskara παράγεται από το ρήμα ΣΟΧΡ που σημαίνει «κοροϊδεύω, ξεγελάω, αστειεύομαι». Από το ρήμα παράγεται το όνομα ΜΑΣΧΑΡΕ (: γελοίος). Πάντως είτε Ιταλική, είτε Αραβική είναι η λέξη στην ελληνική έδωσε τις λέξεις: μασκέ, μασκαράς, μασκαρεύω, μασκάρεμα μασκαριλίκι, κ.ά... 

Απόκριες και μασκάρεμα είναι δυο λέξεις που συνδέονται μεταξύ τους αφού τις μέρες της αποκριάς επικρατεί εκτός από το έθιμο του γλεντιού και της ψυχαγωγίας και το έθιμο του «μασκαρέματος», της μεταμφίεσης, όπου οι άνθρωποι διά της μεταμφίεσης, χορεύουν και τραγουδούν. 

 
Αν θέλετε να καταλάβετε την ουσία των ως άνω, δηλαδή τι σημαίνει αποκριές και μασκάρεμα, δείτε τι έγινε στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών στο αποκριάτικο πάρτι που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του σχολείου.  

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου