Παρασκευή 3 Απριλίου 2020



 ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ


ΕΝΑΣ ΧΡΗΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΨΥΧΡΑΙΜΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥ ΓΟΝΕΙΣ


Τις τελευταίες εβδομάδες με την εμφάνιση κι εξάπλωση του ιού SARS-CoV2, καθώς και με τον χαρακτηρισμό της λοίμωξης που προκαλείται από αυτόν (COVID-19), από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως πανδημία, οι καταστάσεις που βιώνουμε όλοι μας είναι πρωτόγνωρες.  Πολλές χώρες, ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα, έχουν κληθεί να πάρουν πολύ αυστηρά μέτρα. Ζητούν από τους πολίτες να κρατήσουν κοινωνικές αποστάσεις ή να μπουν είτε σε καραντίνα είτε σε απομόνωση, με στόχο να μειωθεί η εξάπλωση της νόσου.  
Η αλλαγή στην καθημερινότητα όλων μας είναι έκδηλη σε όλες τις εκφάνσεις της. Η αναστολή της λειτουργίας των σχολείων, τα κλειστά καταστήματα, ο περιορισμός της κυκλοφορίας και η αποχή από κοινωνικές εκδηλώσεις και επαφές με τα συγγενικά μας πρόσωπα, είναι νέες καθημερινές συνθήκες τις οποίες όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.
Όταν καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθανόμαστε άγχος για την αντιμετώπισή τους. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για θέματα υγείας και μάλιστα μέσα στο πλαίσιο της κοινής αντιμετώπισης μιας πανδημίας είναι αναμενόμενο τα επίπεδα άγχους να είναι αυξημένα.
Τα μέτρα αυτά, αν κι από το σύνολο των επιστημόνων που ασχολούνται με την πανδημία κρίνονται ως επιβεβλημένα, ενδέχεται σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη απειλή που προέρχεται από την επέλαση της πανδημίας να προκαλέσουν έντονα κι αρνητικά συναισθήματα, όπως: φόβο, άγχος, εκνευρισμό, ανία, θυμό, κ.ά.
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Α΄ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ   ΚΛΙΝΙΚΗΣ, ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ   ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, θα πρέπει να προστατεύουμε τη δική μας ψυχική υγεία καθώς και των υπόλοιπων μελών της οικογένειάς μας με τους παρακάτω τρόπους:
 1. Σωστή πληροφόρηση για τον ιό από έγκυρες πηγές και περιορισμός της έκθεσης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης: η επαναλαμβανόμενη κι ασταμάτητη έκθεση στην ενημέρωση (τηλεόραση, διαδίκτυο, μέσα κοινωνικής δικτύωσης) αυξάνει τα επίπεδα άγχους και δυσφορίας. Μπορεί επίσης να αποτελέσει πηγή παραπληροφόρησης.
2. Διατήρηση της επικοινωνίας με τους σημαντικούς ανθρώπους. Για τα περισσότερα άτομα είναι ανακουφιστικό όταν μπορούν να μιλήσουν για τις ανησυχίες τους με φίλους ή με την οικογένειά τους. Η επικοινωνία δημιουργεί πολλές φορές ένα ισχυρό υποστηρικτικό δίκτυο ψυχικής προστασίας για το άτομο του οποίο ο ψυχισμός δοκιμάζεται σημαντικά.
3. Φροντίδα σωματικής υγείας για τη ρύθμιση του συναισθήματος: ισορροπημένη διατροφή, επαρκής ύπνος, ξεκούραση, σωματική άσκηση μέσα στο σπίτι στα πλαίσια του δυνατού, αποφυγή της κατανάλωσης αλκοόλ, του καπνίσματος και της χρήσης ουσιών.
4. Ψυχοεκπαίδευση για το στρες και τη ψυχική δυσφορία (διαχείριση συναισθημάτων):
Βοήθεια στην αναγνώριση κι αποδοχή συναισθημάτων για την ομαλοποίηση των συναισθηματικών αντιδράσεων («Αναγνωρίστε στον εαυτό σας ότι βιώνετε ένα σοβαρό και ακραίο στρεσσογόνο γεγονός και ότι θα ακολουθήσουν κάποιες συναισθηματικές αντιδράσεις. Έχετε κάθε δικαίωμα στο συναίσθημα και επιτρέψτε στον εαυτό σας να αισθανθεί θλίψη ή οποιοδήποτε αρνητικό συναίσθημα. Όμως, θυμηθείτε τις δυνάμεις και τις ικανότητες που διαθέτετε για να ανταπεξέλθετε στη δύσκολη αυτή στιγμή.») 
Παρατήρηση κι αναγνώριση συμπτωμάτων στρες, ψυχικής δυσφορίας κι επικίνδυνων συμπεριφορών υγείας προς τον εαυτό σας και προς τους οικείους σας → απόκτηση επίγνωσης για τη κατάσταση της ψυχικής σας υγείας κι αποτροπή επιδείνωσης.
Ψυχοεκπαίδευση σε συγκεκριμένες στρατηγικές/δεξιότητες μείωσης της δυσφορίας, όπως διαφραγματική αναπνοή, χαλάρωση, χρήση κρύου νερού, μέσα από κείμενα με αναλυτικές οδηγίες ή/και οπτικοακουστικό υλικό στο διαδίκτυο
Προετοιμασία ενός σχεδίου δράσης/έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο. 
Επικοινωνία κι έκφραση συναισθημάτων και ανησυχιών σε αγαπημένα πρόσωπα και άτομα εμπιστοσύνης.
Kινητοποίηση με προγραμματισμό δραστηριοτήτων μέσα στην ημέρα για την αύξηση των θετικών συναισθημάτων: προσπάθεια για την ένταξη ευχάριστων δραστηριοτήτων μέσα στην αλλαγμένη καθημερινότητα.
Προσπάθεια δημιουργίας και διατήρησης μιας καθημερινής ρουτίνας χωρίς απαιτητικό κι αγχώδη τρόπο.  
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) στο πλαίσιο της Πράξης «Καθολικός Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Προσβάσιμου Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Υλικού» ανέπτυξαν πληροφορίες προσβάσιμες για τα άτομα με Αναπηρία και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες  (μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και πολίτες) σχετικά με την ενημέρωση και προστασία από τον κορονοϊό Sars–Cov-2.
H έκδοση 8 Οδηγιών και 19 Ερωτήσεων-Απαντήσεων για τη νόσο COVID-19 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλες τις προσιτές μορφές είναι αναρτημένη στην ηλεκτρονική διεύθυνση του έργου http://prosvasimo.iep.edu.gr/el/de-fovomaste-prostateuomaste-aspida-mas-h-gnwsh στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Στη συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση, προτείνεται η επιλογή της Κοινωνικής Ιστορίας για την καλύτερη κατανόηση από τα παιδιά μας. 

#  Μένουμε στο σπίτι
 


Για τυχόν απορίες και ερωτήσεις που αφορούν τα παραπάνω ή απλά για λίγη «κουβεντούλα και συμπάθεια» και για την ενίσχυση του Υποστηρικτικού και Συμβουλευτικού μας ρόλου, εξ αποστάσεως, το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών ενεργοποιεί νέους τρόπους επικοινωνίας με τους γονείς και τους/τις μαθητές/τριες τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσουν τα έκτακτα μέτρα, ως εξής:

Α. Τηλεφωνικά

Τετάρτη (9:00 έως 13:00) στο 210.2407388

Β. Ηλεκτρονικά στα προσωπικά email των Ψυχολόγων του σχολείου

·         papaglaia@gmail.com (κα Παπαδήμου Αγλαΐα)
·         pmaniatea@gmail.com (κα Μανιατέα Πηνελόπη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου