Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

 

Γυναίκες Ηπειρώτισσες
μέσα στο χιόνι πάνε
κι οβίδες κουβαλάνε
θεέ μου τι τις πότισες
και δεν αγκομαχάνε


Γυναίκες Ηπειρώτισσες
ξαφνιάσματα της φύσης
εχθρέ γιατί δε ρώτησες
ποιον πας να κατακτήσεις

 

Γυναίκες απ’ τα σύνορα
κόρες γριές κυράδες
φωτιά μες τους βοριάδες
εσείς θα είστε σίγουρα
της λευτεριάς μανάδες

«Έχουμε συνηθίσει να δίνουμε στις εθνικές επετείους είτε μυθικά στοιχεία είτε χαρακτηριστικά μνημοσύνου. Γι’ αυτό ίσως και δεν μας αγγίζουν αρκετά. Οι μεγαλύτεροι δεν διδάσκονται από αυτές και οι νεότεροι δεν ενδιαφέρονται. Σχεδόν όλοι οι νέοι αδιαφορούν για τους μύθους και τα πεθαμένα πράγματα και αρκετοί αντιμετωπίζουμε τις επετείους ως κάτι μακριά από εμάς, έξω από τη ζωή μας. Ίσως ως ευκαιρία ξεκούρασης και εκδρομής ή έστω ως ευκαιρία για μια ημέρα εθνικής ανάτασης. Αλλά ως εκεί. Τίποτε παραπέρα. Και κάπως έτσι, κάπου εκεί γεννιέται η αδιαφορία από τη μια πλευρά και ο εθνομηδενισμός από την άλλη. Αποτέλεσμα και οι δυο της έλλειψης παιδείας και της ιστορικής συναίσθησης.

Η σημερινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου δεν είναι μνημόσυνο. Ακόμη κι αν κάποιοι από τους πρωταγωνιστές των γεγονότων έχουν πεθάνει είτε στο πεδίο της μάχης είτε στη διάρκεια των χρόνων έως σήμερα, οι αξίες και τα ιδανικά που υπηρέτησαν ζουν ακόμη. Και θα ζουν, όσο υπάρχουν άνθρωποι με παιδεία και ήθος. Αυτή τη ζωντάνια της εθνικής επετείου θα προσπαθήσουμε να σας μεταφέρουμε σήμερα. Άλλωστε θεωρούμε ότι, αν ζούσαν οι αγωνιστές του ’40 και ήταν σήμερα εδώ, θα ήταν μαζί μας στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών που ευθύς αμέσως θα σας μεταφέρει  με ιστορική ακρίβεια και ευθύνη στα γεγονότα της εποχής».

Με τα λόγια αυτά από τις υπεύθυνες για την προετοιμασία και την υλοποίηση της εορτής εκπαιδευτικούς του σχολείου μας κες Θεοχαροπούλου Κωνσταντίνα, Λάζου Άννα, Παπακωσταντίνου Βασιλική, Σασαρώλη Ιωάννα και τον κο Αμπατζή Κερίμ Χουσεΐν την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023 μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών, διοργάνωσε με τη συμμετοχή μαθητών/ τριών ανάλογες εορταστικές εκδηλώσεις στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του σχολείου με την ευκαιρία της εθνικής επετείου για την 28η Οκτωβρίου 1940.





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου