Τρίτη 8 Μαρτίου 2016



Ακριβώς στη μέση των τριών εβδομάδων του Τριωδίου, έχει καθιερωθεί ο εορτασμός της Τσικνοπέμπτης. Οι τρεις εβδομάδες των Αποκριών έχουν τις ονομασίες Προφωνή, Κρεατινή και της Τυροφάγου. Η τέταρτη μέρα της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη. Το όνομά της προέρχεται από τις λέξεις «τσίκνα» (η μυρωδιά του κρέατος που ψήνεται) και «Πέμπτη», καθώς παραδοσιακά αυτή τη μέρα ψήνουμε και καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες κρέατος.
Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης χρονολογείται πολλών αιώνων, παραμένει απροσδιόριστη όμως η ακριβής προέλευση του. Η πιο πιθανή εκδοχή είναι ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού και είναι μια από τις ελάχιστες που επιβίωσαν του Χριστιανισμού και τελικά κατάφεραν να διατηρηθούν. Η ημέρα της Τσικνοπέμπτης είναι κατεξοχήν μέρα χαράς, καθώς είναι η μέρα που ξεκινούν οι εκδηλώσεις της Αποκριάς.  Ανάλογες γιορτές υπάρχουν και σε άλλες χώρες, όπως το Schmutziger Donnerstag = Λιπαρή Πέμπτη στη Γερμανία και η Mardi Gras= Λιπαρή Τρίτη στη Γαλλία και τη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ, οι οποίες συνδυάζονται με καρναβαλικές εκδηλώσεις.
Το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών συμμετέχοντας στο καθιερωμένο έθιμο, προετοίμασε ανάλογη εκδήλωση όπου συμμετείχαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου. 














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου