Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016



Συμπληρώθηκαν 195 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας. Η 25η του Μάρτη είναι μια μέρα – ορόσημο, όπου ο λαός αφυπνίστηκε από το λήθαργο αιώνων σκλαβιάς και πήρε ξανά στα χέρια του τη μοίρα του. Το έθνος των Ελλήνων, εγείρεται και εξεγείρεται, με ορμή πρωτόγονου θεριού, υπερπηδά τα όρια της λογικής και αγγίζει την άκρη του μύθου. 
Τιμώντας τις ιστορικές εκείνες στιγμές και αποτίνοντας  φόρο τιμής στους ήρωες του 1821, το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών διοργάνωσε εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με παρέλαση των μαθητών στον αύλειο χώρο του σχολείου. 























Στη συνέχεια της εορτής ακολούθησε πανηγυρικός της ημέρας από την εκπαιδευτικό του σχολείου κα Ρουσογιάννη Ελευθερία.
 







Ακολούθησε θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Η Συνάντηση στο Κρυφό Σχολειό» σε:
Θεατρική Διδασκαλία: Λαγομάτη Κωνσταντία
Σκηνικά: Ρουσογιάννη Ελευθερία και Λαγομάτη Κωνσταντία
Αφηγήτρια: Μινάρδου Πετρούλα

Πήραν μέρος οι μαθητές του σχολείου μας:
Κονδύλης Χρήστος: Εμμανουήλ Ξάνθος
Τεκίου Χρήστος: Αθανάσιος Τσακάλωφ
Σέλφο Παναγιώτης: Νικόλαος Σκουφάς
Τσαντεκίδης Αναστάσης: Παπαφλέσσας
Παϊτέρης Αναστάσης: Κωνσταντίνος Κανάρης
Τσούλφας Γιώργος: Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
Παϊτέρη Βούλα: Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα
Πετρακάκη Μαριάννα: Μαντώ Μαυρογένους
Ντάνος Γιάννης: Πόλεμος
Σταύρου Ελένη: Δικαιοσύνη
Λιάκου Κατερίνα: Ελλάδα

















Στη δημιουργία αναλόγου της ημέρας κλίματος προσέφεραν και τα ποιήματα που απήγγειλαν οι μαθήτριες και οι μαθητές του σχολείου, καθώς και τα τραγούδια που τραγούδησε με απόλυτη επιτυχία η χορωδία του σχολείου.

























Ο Διευθυντής του σχολείου κ. Καλτσούδης Κωνσταντίνος αφού συνεχάρη τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για την αρτιότητα της εορτής προσέθεσε:
«Μέσα σ’ αυτό το ευρωπαϊκό τοπίο, η επανάσταση του 1821 έβαλε με τη σειρά της στην ημερησία διάταξη της ιστορίας το αίτημα για απελευθέρωση από τους απανταχού δυνάστες (ξένους και ντόπιους) και φυσικά την απελευθέρωση από το σουλτάνο. Στόχος της επανάστασης ήταν η εκθρόνηση του μονάρχη και η μετεξέλιξη των επί σειρά ετών σκλαβωμένων υπηκόων, σε λαό, που δεν θα υπάκουε σε καμιά άλλη εξουσία παρά στη δική του: λαό ελεύθερο που θα ήταν υπήκοος αποκλειστικά και μόνο του εαυτού του. Αυτή την επανάσταση οραματίστηκαν οι μεγάλοι Έλληνες Διαφωτιστές που μεταλαμπάδευσαν στους υπόδουλους τα νάματα του κινήματος του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, της Ευρωπαϊκής αυτής οικονομικής, κοινωνικής, επιστημονικής, πολιτικής και γενικότερα ιδεολογικής κίνησης. Γι αυτόν τον οικουμενικό κόσμο αγωνίστηκαν οι ήρωες του 21, κόσμο ισότητας, αδελφότητας και ελευθερίας, κόσμο που θα φτιαχνόταν από ελεύθερους και ίσους πολίτες, κόσμο των λαών, όπου όλοι θα αποφάσιζαν για την κοινή τους μοίρα, ξεπερνώντας διακρίσεις όπως η φυλή, το γένος, η θρησκεία και η γλώσσα. Όταν ο Ρήγας, ο μέγας αυτός αφυπνιστής της αστικής τάξης σε ολόκληρα τα Βαλκάνια, εμφορούμενος από την πολύμορφη  κίνηση του «Αιώνα των Φώτων» και προπαγανδίζοντας τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης, σχεδίαζε τη «Νέα Πολιτική Διοίκηση», δηλαδή το Σύνταγμα του κράτους που θα γεννιόταν μετά την επανάσταση, έλεγε προφητικά: «ο αυτοκράτωρ λαός είναι όλοι οι κάτοικοι του βασιλείου τούτου, χωρίς εξαίρεσιν θρησκείας και διαλέκτου, Έλληνες, Βούλγαροι, Αλβανοί, Βλάχοι, Αρμένηδες, Τούρκοι, Αράπηδες και άσπροι και κάθε άλλο είδος γενεάς», τη δημιουργία, δηλαδή, μιας υπερεθνικής συνείδησης …
Στην Ελλάδα, με δεδομένη την επιδείνωση της κατάστασης που προκαλούν οι συνέπειες των μνημονίων και της λιτότητας, οι ξενοφοβικές ακροδεξιές πολιτικές, η δράση ισχυρών ρατσιστικών θυλάκων στα δυναμικά τμήματα του κράτους και των ΜΜΕ, η ασύδοτη και δουλεμπορική δράση μεγάλων μερίδων του ελληνικού κεφαλαίου, η ρατσιστική και συχνά δολοφονική δράση των νεοναζιστικών μορφωμάτων και το κλίμα ξενοφοβίας μέσα στην κοινωνία και μέσα στα εργατικά-λαϊκά στρώματα, το απαράμιλλο παράδειγμα των προγόνων μας, των Ελλήνων Διαφωτιστών και των Αγωνιστών του 1821, μας εμπνέει και μας καθοδηγεί στο διηνεκές.
Σήμερα οι Έλληνες δίνουν το μήνυμα ότι, μπροστά σ’ αυτή την πρωτόγνωρη προσφυγική ροή και κρίση, με το μεγαλύτερο μέρος της κρίσης αυτής να εξελίσσεται στα νερά του Αιγαίου, οι αρχές της αγάπης και της αλληλεγγύης, η αυταπάρνηση, η ανθρωπιά και η προσήλωση στις αξίες αυτές, είναι αδιαπραγμάτευτες. Είναι άξιο ανάλυσης, εκτός των επαίνων, το μέγεθος της αλληλεγγύης που δείχνει αυτές τις μέρες η πλειοψηφία των Ελλήνων απέναντι στους πρόσφυγες. Μια σιωπηρή πλειοψηφία που, μπροστά στον πόνο και την δυστυχία, παραμερίζει τους όποιους φόβους και ενστάσεις της κι εστιάζει στην ανθρώπινη ανάγκη. Χιλιάδες ανθρώπων σε όλη την χώρα, σε μέρη όπου υπάρχουν πρόσφυγες, αλλά κι αλλού, από τα νησιά που δίνουν αυτό τον αγώνα εδώ και πολύ καιρό, μέχρι τα χωριά της Βόρειας Ελλάδας, μεμονωμένοι πολίτες και συλλογικότητες, είτε προσφέροντας από το υστέρημά τους, είτε αφιερώνοντας χρόνο και κόπο, καθημερινά καλύπτουν τα κενά που αφήνει η ανέτοιμη κρατική μηχανή και η ανεπαρκής συνδρομή των διεθνών οργανισμών και οργανώσεων».



Όπως κάθε φορά, τις εορταστικές εκδηλώσεις του σχολείου παρακολούθησαν οι γονείς και οι κηδεμόνες των μαθητών.










Για το τέλος της εορτής περίμενε όλους τους παρευρισκομένους μια εξαιρετική έκπληξη. Ο  Όμιλος Καρπαθίων Νέων με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων (λύρα και λαούτο) χόρεψε παραδοσιακούς χορούς («Αντιπατητής, Ζερβός, Κεφαλλονίτικα, Πάνω Χορό, Σούστα») δημιουργώντας μια εκπληκτική εορταστική ατμόσφαιρα.  Στη συνέχεια όλοι οι παρευρισκόμενοι συμμετείχαν χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς.    












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου