Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Ο όρος συνεκπαίδευση αναφέρεται στην τοποθέτηση των μαθητών με μειονεξίες σε πλαίσια γενικής εκπαίδευσης, με σκοπό τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών και την εξασφάλιση του «ελάχιστα περιοριστικού περιβάλλοντος». Συχνά πρόκειται για επιλεκτική τοποθέτηση, όχι όμως σε όλες τις περιπτώσεις. Στις προδιαγραφές της συνεκπαίδευσης ανήκει η ελάχιστη, αν υπάρχει και αυτή, υποστήριξη του παιδιού με μειονεξίες. Εκφρασμένη αιτιολογία της υιοθέτησης της ίσης υποστήριξης θεωρείται η αποδοχή της έννοιας της ισότητας των ευκαιριών ως βασικής κατευθυντήριας αρχής.
Ως στόχοι του προγράμματος συνεκπαίδευσης υιοθετούνται τα παρακάτω:
  •  Η προώθηση της ένταξης και των ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση.
  • Η ανάπτυξη των γνωστικών, μαθησιακών, ψυχοσυναισθηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων όλων των μαθητών/τριών, συμπεριλαμβανομένων των μαθητών/τριών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Πιο συγκεκριμένα θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εμπέδωση μαθηματικών εννοιών που χρησιμοποιούνται στις καθημερινές συναλλαγές, στην ανάπτυξη λεξιλογίου και στη βελτίωση των συνεργατικών δεξιοτήτων μέσω δράσεων σε κοινές ομάδες εργασίας.
  • Η ενίσχυση προεπαγγελματικών δεξιοτήτων.
  • Η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών των σχολείων γενικής και ειδικής εκπαίδευσης σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η καλλιέργεια σεβασμού στη διαφορετικότητα.
  • Η ανάπτυξη δεξιοτήτων ενσυναίσθησης στους μαθητές/τριες αμφότερων των σχολικών πλαισίων μέσω παιχνιδιών ρόλων.
  • Η τόνωση της αυτοεικόνας μέσω επίτευξης κοινών στόχων.

Το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών για άλλη μια χρονιά σε συνεργασία με το 15ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών πραγματοποίησε με απόλυτη επιτυχία πρόγραμμα συνεκπαίδευσης. Σ’ αυτό συμμετείχαν μαθήτριες και μαθητές και των δύο σχολείων καθώς και οι αντίστοιχοι εκπαιδευτικοί (από πλευράς του 15ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών οι κυρίες Πρέκκα Ελένη και Βασιλοπούλου Ιωάννα και από πλευράς του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών οι κυρίες Καραβά Ελένη και Κονδυλιά Αγάθη). Με την ευκαιρία λήξης του προγράμματος για ο σχολικό έτος 2016-2017, ευχαριστούμε θερμά όλους τους εμπλεκομένους (μαθητές και εκπαιδευτικούς) και κυρίως τη Διευθύντρια του 15ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών κυρία Καραγεώργου Χαρίκλεια.
 






































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου