Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019


«Ο Καραγκιόζης Γραμματέας» από το Θέατρο Σκιών του Γιώργου Αθανασίου

Το Θέατρο Σκιών είναι ένα από τα πιο αρχαία είδη θεατρικού θεάματος. Το θέατρο σκιών είναι τόσο παλιό όσο και οι παρατηρήσεις της ανθρωπότητας σε σχέση με το φως και τη σκιά και τα παιχνίδια με τις σκιές. Οι ρίζες του βρίσκονται στην Ινδία και στην Ινδονησία, αλλά και γενικά στην Ασία, όπου οι περισσότερες χώρες δημιούργησαν το δικό τους θέατρο σκιών.
 


Το θέατρο σκιών παίζεται με τη βοήθεια ημιδιάφανων ζωγραφισμένων εικόνων συνήθως πάνω σε χαρτί, δέρμα ή άλλα ημιδιάφανα υλικά, τις λεγόμενες φιγούρες. Ο καραγκιοζοπαίχτης χειρίζεται τις φιγούρες μπροστά από μία άσπρη οθόνη, ένα τεντωμένο άσπρο πανί (σεντόνι), το λεγόμενο μπερντέ, που φωτίζεται από πίσω. Έτσι ο θεατής ξεχωρίζει εύκολα τα περιγράμματα των εικόνων ή ανάλογα με την κατασκευή τους ξεχωρίζει και τα χρώματα.


Οι Έλληνες γνώρισαν το θέατρο σκιών την περίοδο της Τουρκοκρατίας, καθώς εκείνη την περίοδο παιζόταν στη σκλαβωμένη Ελλάδα τούρκικος Καραγκιόζης, ως μέσο ψυχαγωγίας των Τούρκων. Οι πρώτες παραστάσεις από Έλληνες καραγκιοζοπαίχτες πραγματοποιήθηκαν αρκετά χρόνια μετά την απελευθέρωση και βασίζονταν στα τουρκικά πρότυπα.








 
 








Ο Γιώργος Αθανασίου, ένας από τους καλύτερους καραγκιοζοπαίχτες της νεότερης γενιάς, γεννήθηκε και μεγάλωσε σε οικογένεια με μεγάλη παράδοση στο θέατρο σκιών. Όπως λέει και ο ίδιος «οι περισσότερες από τις ξέγνοιαστες στιγμές των παιδικών μου χρόνων ήταν πίσω από τον μπερντέ του Καραγκιόζη». Φέτος συμπληρώνει 11 χρόνια επαγγελματικής πορείας στο ελληνικό θέατρο σκιών, έχοντας περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα. Συνεργάζεται με σχολεία, δήμους, συλλόγους, φεστιβάλ και άλλους ιδιωτικούς φορείς. Πλέον ακολουθώντας τη μεγάλη του αγάπη για το σενάριο, πέραν από τα κλασσικά έργα που παρουσιάζει, δημιουργεί και τα δικά του έργα, πάντα με σεβασμό στην παράδοση. Επίσης, γνωστή είναι η αγάπη του για τα παιδιά καθώς και η ευαισθησία του για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Ορμώμενος από την ευαισθησία του αυτή και εμπνευσμένος από τη ρήση του «αφήστε επιτέλους τα παιδιά να ονειρευτούν ή καλύτερα να εμπνευστούμε εμείς από τα όνειρά τους», απεδέχθη την πρόσκληση του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών και εντελώς αφιλοκερδώς παρουσίασε στις μαθήτριες και τους μαθητές του σχολείου μας την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019 την παράσταση ο «Καραγκιόζης Γραμματέας».

 
Μετά το τέλος της παράστασης μαθήτριες και μαθητές του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να ρωτήσουν τον κ. Αθανασίου λεπτομέρειες για το πώς στήνεται μια παράσταση στο θέατρο σκιών και να παίξουν με τις αντίστοιχες φιγούρες.












 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου