Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023

 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση δράσεων υποστήριξης των συγκεκριμένων συμπολιτών μας, αλλά και ενημέρωσης και αφύπνισης της κοινωνίας μας. Η αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες μέσω εθνικών, περιφερειακών και παγκόσμιων προσπαθειών, καθώς και η αύξηση της ευαισθητοποίησης.

Το κείμενο της σύμβασης του ΟΗΕ όπως κυρώθηκε από την ολομέλεια της Βουλής στις 10 Απριλίου του 2012 ως σύνολο, αλλά και το περιεχόμενο των επιμέρους άρθρων της, διέπονται από οκτώ κατευθυντήριες αρχές:

  • Απαγόρευση των διακρίσεων.
  • Η πλήρης και αποτελεσματική συμμετοχή και ένταξη των Ατόμων με Αναπηρία στην κοινωνία.
  • Ο σεβασμός της διαφορετικότητας και η αποδοχή των ατόμων με αναπηρία ως μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας και της ανθρωπότητας.
  • Η Ισότητα των ευκαιριών.
  • Η Προσβασιμότητα.
  • Η Ισότητα μεταξύ των φύλων
  • Ο σεβασμός των αναπτυσσόμενων ικανοτήτων των παιδιών με αναπηρία και ο σεβασμός για το δικαίωμα των παιδιών με αναπηρία να διατηρούν την ταυτότητά τους.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Στοχεύει στην προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και στην κινητοποίηση υποστήριξης της αξιοπρέπειας και της ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Επιδιώκει επίσης να επιστήσει την προσοχή στο γεγονός ότι το κέρδος από την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της ζωής είναι συνολικό και μας αφορά όλους.

Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία, υπολογίζεται γύρω στο 1 εκατομμύριο. Τα στοιχεία στηρίζονται σε ποσοστά του Π.Ο.Υ και των επίσημων φορέων του κράτους.
Σε Παγκόσμιο επίπεδο περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, ή ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, ζουν με αναπηρίες.
Συχνά, δεν γνωρίζουμε τον μεγάλο αριθμό των συμπολιτών μας που ζουν με αναπηρίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.
Η πρώτη Παγκόσμια Έκθεση για την αναπηρία αποκαλύπτει ότι από το ένα δισεκατομμύριο ατόμων με ειδικές ανάγκες παγκοσμίως, το ένα πέμπτο εξ αυτών, δηλαδή 110-190 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινότητα τους. Επιπλέον, το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάζεται άμεσα από την αναπηρία, όπως οι άνθρωποι που τους φροντίζουν και τα μέλη της οικογένειας.


Τέλος, αν θέλουμε να ορίσουμε την έννοια «ειδικές ανάγκες» ή «αναπηρία», εννοούμε κάθε πνευματική ή σωματική αναπηρία η οποία χρίζει ειδικής μεταχείρισης ώστε το άτομο να αναπτύξει ισότιμα όλες τις ικανότητες του και να ενταχθεί στη κοινωνία. Οι αναπηρίες μπορεί να είναι αισθητηριακές (τύφλωση, κώφωση) σωματικές αναπηρίες, (εγκεφαλική παράλυση, ακρωτηριασμένα άκρα) νοητική υστέρηση, χρωμοσωμικές/ ανωμαλίες σύνδρομα, Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (αυτισμός), ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία, δυσαριθμησία κλπ).

Η Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προτείνει στις κυβερνήσεις και τους εταίρους να παρέχουν πρόσβαση σε όλες τις βασικές υπηρεσίες στα άτομα με αναπηρία, να επενδύσουν σε ειδικά προγράμματα για τα άτομα με αναπηρία που βρίσκονται σε ανάγκη, και να υιοθετήσουν εθνικές στρατηγικές και σχέδια δράσης. Για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των παραπάνω πρωτοβουλιών κρίνεται αναγκαία η συμμετοχή και των ίδιων των ατόμων με αναπηρία.

Και φυσικά, δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε πόσο ζωτικής σημασίας είναι το να είμαστε ανοικτοί σε αυτά που έχουν να μας πουν τα ίδια τα άτομα με αναπηρίες για τη ζωή τους και τις πραγματικές τους ανάγκες. Και μην ξεχνάμε, ίσως το πιο σημαντικό, ότι ένα τυχαίο και δυσάρεστο συμβάν στη ζωή μας μπορεί να καταστήσει εμάς ή ένα αγαπημένο μας πρόσωπο να είναι Άτομο με Αναπηρία.

Για την σημαντική αυτή ημέρα μαζευτήκαμε την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου 2023 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της μονάδας μας μαθητές/ τριες του σχολείου μας και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βριλησσίων.

Τους μαθητές/ τριες  του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βριλησσίων συνόδευαν οι λαμπροί εκπαιδευτικοί, ήτοι οι κυρίες: Τρουλλινού Σοφία, Κατσουράκη Λία, Παπαδοπούλου Ελεάννα και Παπαδήμου Ιωάννα στην οποία ανήκει και η πρωτοβουλία της επίσκεψης.

Το παρόν της και την πολύτιμη βοήθειά της έδωσε η πρωταθλήτρια καλαθοσφαίρισης και φίλη του σχολείου μαςκα Μενελάου Κέλλη 


 

Φωτο από τις κοινές δράσεις που ακολούθησαν …





 







 






Το παρακάτω έργο, που ήταν έμπνευση  της Δασκάλας Εικαστικών του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών κας Παπακώστα Μάγιας Ευανθίας, φιλοτέχνησαν μαθητές και μαθήτριες και των δύο σχολείων.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου