Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017
















Βασιλόπιτα ονομάζεται η πίτα που παρασκευάζεται σε ορισμένες χώρες από τους χριστιανούς παραμονές της Πρωτοχρονιάς και κόβεται (μοιράζεται) λίγο αφότου αλλάξει ο χρόνος. Το έθιμο της βασιλόπιτας είναι πολύ παλαιό, προέρχεται από εκείνο το τελούμενο στην αρχαία εορτή των «Κρονίων» (των ρωμαϊκών «Σατουρναλίων») που παρέλαβαν οι Φράγκοι, από τους οποίους και προήλθε η συνήθεια της τοποθέτησης νομίσματος μέσα στη πίτα και της ανακήρυξης ως «Βασιλιά της βραδιάς» αυτού που το έβρισκε. Το κόψιμο στις βασιλόπιτας είναι από τα ελάχιστα αρχέγονα έθιμα που επιβιώνουν. Στην αρχαιότητα υπήρχε το έθιμο του εορταστικού άρτου, τον οποίο σε μεγάλες αγροτικές γιορτές οι αρχαίοι Έλληνες πρόσφεραν στους θεούς. Χαρακτηριστικό στοιχείο της βασιλόπιτας είναι ότι ο άνθρωπος δοκιμάζει την τύχη του με το κέρμα, προσπαθώντας να μαντέψει πώς θα του έρθουν τα πράγματα στη νέα χρονιά. Σε όποιον πέσει το φλουρί, θα είναι ο τυχερός και ευνοούμενος του νέου έτους! Η ορθόδοξη παράδοση συνέδεσε το έθιμο με την προσωπικότητα του Μεγάλου Βασιλείου. Κατά την θρησκευτική, λοιπόν, παράδοση κάποτε στη Καισαρεία της Καππαδοκίας, που επίσκοπος ήταν ο Μέγας Βασίλειος ήλθε να τη καταλάβει ο Έπαρχος της Καππαδοκίας με πρόθεση να τη λεηλατήσει. Τότε ο Μέγας Βασίλειος ζήτησε από τους πλούσιους της πόλης του να μαζέψουν ό, τι χρυσαφικά μπορούσαν προκειμένου να τα παραδώσει ως «λύτρα» στον επερχόμενο κατακτητή. Πράγματι συγκεντρώθηκαν πολλά νομίσματα και τιμαλφή. Κατά την παράδοση, όμως, είτε επειδή μετάνιωσε ο Έπαρχος, είτε (κατ΄ άλλους) εκ θαύματος, δεν λεηλάτησε την πόλη κι έτσι γλίτωσε από την επικείμενη καταστροφή. Προκειμένου, όμως, ο Μέγας Βασίλειος να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, μη γνωρίζοντας σε ποιον ανήκει τι, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι εντός των οποίων τοποθέτησε ανά ένα των νομισμάτων ή τιμαλφών και τα διένειμε στους κατοίκους την επομένη του εκκλησιασμού.
Η Βασιλόπιτα κατά το ελληνικό έθιμο κόβεται, συνήθως, σε οικογενειακή συγκέντρωση αμέσως με τον ερχομό του νέου έτους. Ο νοικοκύρης αφού την σταυρώσει με το μαχαίρι τρεις φορές αρχίζει να τη κόβει σε κομμάτια προσφερόμενο σε κάθε ένα παριστάμενο μέλος της οικογένειας ή φίλων και συγγενών με πρώτο κομμάτι του σπιτιού (ή του Χριστού της Παναγίας και του Άι Βασίλη), του σπιτονοικοκύρη, της σπιτονοικοκυράς και των άλλων παρισταμένων κατά τάξη συγγένειας και ηλικία με τελευταίο το κομμάτι του φτωχού ή πάλι του σπιτιού, χωρίς βέβαια να λησμονούνται τυχόν μετανάστες, ασθενείς και άλλα πρόσωπα της οικογένειας που για διάφορους λόγους δεν παρίστανται.
Το κόψιμο της Βασιλόπιτας γίνεται και τις άλλες μέρες του «Δωδεκαήμερου» των εορτών. Γραφεία, σύλλογοι και υπηρεσίες μπορεί να κόβουν βασιλόπιτες μέχρι και το μήνα Φεβρουάριο. Το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών τηρώντας το εν λόγω έθιμο, την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017, παρουσία των Μαθητών, των Εκπαιδευτικών του σχολείου και γονέων, έκοψε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων την καθιερωμένη βασιλόπιτα, προσφορά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.









































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου