Κανονισμός λειτουργίας


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ 

1ου ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ

 

    ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Όταν κάνουμε αναφορά στην έννοια της λέξης «κανόνας» σε γενικές γραμμές διαπιστώνουμε ότι η έννοια αυτή αντιμετωπίζεται με πολύ σκεπτικισμό και πολλάκις είναι αρκετά αμφιλεγόμενη. Αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο είναι ότι η έννοια του κανόνα είναι η αφετηρία που βοηθά στη μελέτη όλων των πιθανών αποκλίσεων. Δεδομένου ότι, εξ ορισμού, η αποκλίνουσα συμπεριφορά είναι συμπεριφορά που αποκλίνει από τις κοινωνικές νόρμες, αυτές οι τελευταίες αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής. Η ιστορία της ανθρωπότητας δίνει πειστικά παραδείγματα του γεγονότος ότι η αναταραχή αναπόφευκτα μετατρέπεται σε καταστροφή και, αντιθέτως, η επιθυμία για συνέργεια και συντονισμό μπορεί να αποτελέσει εγγύηση για την ύπαρξη της κοινωνίας και της ζωής γενικότερα. Οι νόρμες είναι ο μηχανισμός που διατηρεί το κοινωνικό σύστημα σε μια κατάσταση βιώσιμης ισορροπίας μπροστά σε αναπόφευκτες αλλαγές.

Εμφατικά τονίζουμε ότι οι οποιουδήποτε τύπου κανόνες  (τελετουργικές ενέργειες, τελετουργίες, μύθοι,  ήθη και έθιμα, ηθικοί κανόνες,  πρότυπα δεοντολογίας, πολιτικά πρότυπα, εταιρικά πρότυπα, οικονομικά πρότυπα, οικογενειακά πρότυπα, κανονισμοί δικαίου, τεχνικοί και νομικοί κανόνες, κ.ά) υπάρχουν ώστε να λειτουργεί μια διαδικασία ομαλά, βοηθώντας στην πρόληψη των συγκρούσεων και στη διασφάλιση αμεροληψίας, στο σπίτι, στο σχολείο, στο παιχνίδι ή γενικά σε κάθε κοινωνική ενέργεια και δραστηριότητα. Οι κοινωνικοί κανόνες  είναι ένα σύνολο απαιτήσεων και προσδοκιών που μια κοινωνική κοινότητα (ομάδα, οργάνωση, τάξη, κοινωνία) θέτει στα μέλη της ώστε να ρυθμίζονται ασφαλώς δραστηριότητες και σχέσεις.

Η φοίτηση στο σχολείο (από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο) περιλαμβάνει και προϋποθέτει ένα σύνολο ρυθμίσεων και διευθετήσεων (κανόνων), όπως για παράδειγμα, την έναρξη και τη λήξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας, την προσέλευση, τα μαθήματα, τα διαλείμματα, τις σχολικές γιορτές, τις δραστηριότητες, κ.ά., μέσω των οποίων καθορίζονται και οριοθετούνται βασικές παράμετροι και πτυχές της εκπαιδευτικής διαδικασίας και κάθε στοιχείο της καθημερινής σχολικής ζωής. Οι ποικίλες κανονιστικές ρυθμίσεις και διευθετήσεις συγκροτούν, στο σύνολό τους, ένα πλαίσιο οργάνωσης με βάση το οποίο τα υποκείμενα καλούνται να συντονίζουν και να διευθετούν τη συμμετοχή τους και τις παρεμβάσεις τους. Η εμπειρία έχει δείξει ότι όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας (εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς/ κηδεμόνες) νιώθουν ασφάλεια όταν απευθύνονται σ’ ένα οργανωμένο σχολείο. Κυρίως οι μαθητές/ τριες χρειάζονται ένα σχολικό περιβάλλον εύρυθμο και οργανωμένο. Ευαισθητοποιούνται, συνδιαμορφώνουν – ως ένα βαθμό – και σταδιακά υιοθετούν κανόνες που διασφαλίζουν ένα θετικό κλίμα ενώ ταυτόχρονα συνειδητοποιούν την ανάγκη ύπαρξης ορίων σε επιθυμίες, συμπεριφορές και αλληλεπιδράσεις όλων των μελών της σχολικής κοινότητας. Πρόκειται για άσκηση και σταδιακή εμβάθυνση στην δημοκρατία: την αναγνώριση δικαιωμάτων/ υποχρεώσεων, τον αλληλοσεβασμό και την ανάληψη ατομικής ευθύνης, την αλληλεγγύη και το κοινό καλό. Στόχος πάντα η απρόσκοπτη συνεργασία των μελών της σχολικής κοινότητας, χωρίς εντάσεις και συγκρούσεις, με αμοιβαίο σεβασμό, με ανοχή και αναγνώριση. Οι κανόνες ρύθμισης ποικίλων παραμέτρων και πτυχών της καθημερινής εκπαιδευτικής διαδικασίας και κυρίως οι κανόνες ρύθμισης της συμπεριφοράς των μαθητών/ τριών φαίνεται ότι αποτελούν κοινωνική προτεραιότητα αφού με τον τρόπο αυτό οι μαθητές εκπαιδεύονται για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται.

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Σχολείου βασίζεται στο άρθρο 37, του Νόμου 4692/2020, καθώς και στην Υπουργική Απόφαση 13423/ΓΔ4, ΦΕΚ 491 του 2021.

Όπως ορίζεται στον νόμο 4692, ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας συντάχθηκε ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή του Σχολείου κ. Καλτσούδη Κωνσταντίνου και με τη συμμετοχή και τη σύμφωνη γνώμη όλων των μελών του Συλλόγου Διδασκόντων, της Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κας Μεταξά Αλεξάνδρας καθώς και της εκπροσώπου του Δήμου  Αχαρνών Αντιδημάρχου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νέας Γενιάς κας Κατσανδρή Χριστίνας

 Έχει εγκριθεί από τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης που έχει την παιδαγωγική ευθύνη του σχολείου κα Ατταλιώτου Κυριακή,  καθώς και από το Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής κ. Νικολετσόπουλο Δημήτριο.

 

Όπως ορίζεται στην Υπουργική Απόφαση 13423/ΓΔ4, ΦΕΚ 491 του 2021:

 

α) ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας κοινοποιείται σε όλους του γονείς/κηδεμόνες και αναρτάται στον ιστότοπο του Σχολείου, την πρώτη φορά της εφαρμογής αμέσως μετά την έγκριση αυτού, ενώ τα επόμενα έτη με την έναρξη του σχολικού έτους.

 

β) η ακριβής τήρησή του αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση της Διεύθυνσης του Σχολείου, των εκπαιδευτικών, των μαθητών/μαθητριών και των γονέων και κηδεμόνων. Η τήρησή του από τους μαθητές/τις μαθήτριες, τους/τις εκπαιδευτικούς και τους γονείς/κηδεμόνες, με αμοιβαίο σεβασμό στο διακριτό θεσμικό ρόλο τους, ώστε να έχει πληρότητα, γενική αποδοχή και εφαρμογή, αποτελεί προϋπόθεση της εύρυθμης λειτουργίας του Σχολείου. Είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί το Σχολείο να οικοδομήσει για να επιτύχει τους στόχους και το όραμά του.

 

 

γ) ο Κανονισμός επικαιροποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, μέσω της προβλεπόμενης από τον νόμο συμμετοχικής διαδικασίας όλων των μελών της σχολικής κοινότητας, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, να ανταποκρίνεται στις αλλαγές των συνθηκών λειτουργίας του Σχολείου και τις, κατά καιρούς, αποφάσεις των αρμόδιων συλλογικών οργάνων του.

 

 

Περιεχόμενο του Εσωτερικού κανονισμού-Κεντρικοί άξονες (σύμφωνα με την Υ.Α. 13423/ΓΔ4 του 2021)

 

 

1.     ΕΝΑΡΞΗ & ΛΗΞΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ – ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

 

Το σχολείο μας λειτουργεί τις ημέρες που είναι εργάσιμες για τα σχολεία. Γενικά η φοίτηση σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι πενθήμερη, από Δευτέρα έως και Παρασκευή. Τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης λειτουργούν από την 1η Σεπτεμβρίου έως την 21η Ιουνίου κάθε σχολικού έτους. Η σχολική χρονιά για τους μαθητές/τριες αρχίζει στις 11 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 15 Ιουνίου του επόμενου έτους.

 

 Όταν η 11η Σεπτεμβρίου είναι αργία, τα μαθήματα αρχίζουν την επόμενη εργάσιμη ημέρα.

 Όταν η 15η Ιουνίου είναι αργία, τα μαθήματα λήγουν την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Το βασικό υποχρεωτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλους τους μαθητές/τριες διαρκεί από 8:15 έως 13:15.

 

2.     ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ – ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

 

Το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών είναι δημόσιο δημοτικό σχολείο που ανήκει στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής και υπάγεται στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Βρίσκεται στην οδό Μάρκου Αυγέρη (και Παναγίας Μυροβλήτισσας), στην περιοχή της Λαθέας του Δήμου Αχαρνών της Περιφέρειας Αττικής. Η κύρια είσοδος/έξοδος βρίσκεται επί της οδού Μάρκου Αυγέρη.  

 

Μέσα στα πλαίσια λειτουργίας του, το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών  όπως και κάθε πλαίσιο Ειδικής Αγωγής, εξασφαλίζοντας κατάλληλες συνθήκες περιβάλλοντος, σχεδιάζοντας ανάλογα προσαρμοσμένα και εξατομικευμένα προγράμματα και χρησιμοποιώντας τα απαραίτητα υλικά, μεθόδους και στρατηγικές, κάνει αποτελεσματική την εκπαιδευτική διαδικασία σε παιδιά με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Πιο συγκεκριμένα στο ειδικό δημοτικό σχολείο:

·        Αναγνωρίζεται η διαφορετικότητα ως δικαίωμα και ως στοιχείο διάκρισης από τα άλλα άτομα, χωρίς αυτό να σημαίνει μειονεξία.

·        Ενισχύεται περισσότερο το αξίωμα των ίσων ευκαιριών εκπαίδευσης και προωθείται η εφαρμογή του στην εκπαιδευτική πράξη με συγκεκριμένες παρεμβάσεις και δράσεις.

·        Μορφοποιείται ένας κοινά αποδεκτός τελικός σκοπός και ορίζονται κοινά αποδεκτές επιδιώξεις της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

·        Αναζητούνται και σχεδιάζονται νέα προσαρμοσμένα και εξατομικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα και διαμορφώνονται νέες στρατηγικές εκπαίδευσης.

 

3.     ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

 

 Η συνεργασία των γονέων με τους εκπαιδευτικούς (ενημέρωση – επικοινωνία) γίνεται σε καθορισμένες μέρες και ώρες από την αρχή της σχολικής χρονιάς και σε έκτακτη περίπτωση γίνεται αφού προηγηθεί τηλεφωνική ή με άλλο τρόπο ενημέρωση της διεύθυνσης, ώστε να επιτραπεί η είσοδος στο σχολείο (τηρώντας αυστηρά το υγειονομικό πρωτόκολλο, η επικοινωνία θα γίνεται ΑΥΣΤΤΗΡΑ με τον ως άνω τρόπο).

 

Το Σχολείο δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην επικοινωνία και την εποικοδομητική συνεργασία με τους γονείς, καθότι η οποιαδήποτε πρόοδος των μαθητών/ τριών επιτυγχάνεται μόνο με τη βοήθεια της οικογένειας.

Εντούτοις, επειδή παρατηρείται συνεχής και πολλάκις αναίτια τηλεφωνική επικοινωνία με το σχολείο, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι το σχολείο δεν διαθέτει Γραμματεία ούτε τηλεφωνικό κέντρο και συνεπώς θα πρέπει στο τηλέφωνο να απαντά κάποιος/ α από το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου που εκείνη τη στιγμή έχει είτε μάθημα είτε θεραπεία/ συνεδρία, εις βάρος των ωφελουμένων  εκείνη τη στιγμή μαθητών/ τριών μας. Προς τούτο η οποιαδήποτε επείγουσα επικοινωνία θα γίνεται στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του σχολείου:

Email σχολείου: mail@1dim-eid-acharn.att.sch.gr

και η τηλεφωνική επικοινωνία θα γίνεται ΑΥΣΤΗΡΑ στο

Τηλέφωνο του σχολείου: 210.2407388 (είτε 8:00 – 9:00  είτε 12:35 – 13:15)

Ενημερώσεις/ Αναρτήσεις στο blog του σχολείου: http://eidikoacharnon.blogspot.com

 

4.     ΕΓΓΡΑΦΕΣ – ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ – ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ – ΦΟΙΤΗΣΗ  ΣΕ ΣΜΕΑΕ

 

Στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο εγγράφονται μαθητές/τριες μετά από σχετική εισήγηση του ΚΕ.ΔΑ.ΣΥ από το έκτο (6ο) ή σε ορισμένες περιπτώσεις κι εφόσον έχει προηγηθεί επαναφοίτηση στο Νηπιαγωγείο από το έβδομο (7ο) έτος της ηλικίας τους και δύνανται να φοιτούν μέχρι το δέκατο τέταρτο (14ο) έτος της ηλικίας τους. Τα Ειδικά Δημοτικά Σχολεία λειτουργούν με Προκαταρκτική τάξη και με τις τάξεις Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ (ή αλλιώς με Προκαταρκτική τάξη και βαθμίδες: Κατώτερη, Μέση και Ανώτερη). Παράταση φοίτησης μπορεί να γίνει μέχρι και το 15ο έτος της ηλικίας, μετά από εισήγηση του οικείου ΚΕ.ΔΑ.ΣΥ

Στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο μπορεί να εφαρμόζεται ανάλογα με τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, διαφοροποιημένο το αναλυτικό πρόγραμμα της Γενικής Εκπαίδευσης ή το Πλαίσιο Αναλυτικού Προγράμματος της Ειδικής Αγωγής ή ένα μεικτό σύστημα των ανωτέρω προγραμμάτων. Ο αριθμός των μαθητών/τριών σε κάθε τμήμα των Ειδικών Δημοτικών Σχολείων ορίζεται κατ’ ελάχιστον τέσσερις (4) έως κατ’ ανώτατο όριο επτά (7) μαθητές/ τριες. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο αριθμός μπορεί να μειωθεί με κατώτατο όριο τους τρεις (3) μαθητές/τριες ανά τμήμα κι εφόσον δοθεί από τη Διοικητικά όργανα της Εκπαίδευσης η σχετική έγκριση.

Στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών εγγράφονται μαθητές/ τριες από το Δήμο Αχαρνών (Αχαρνές, Θρακομακεδόνες, Βαρυμπόμπη)

Οι εγγραφές και οι μετεγγραφές ακολουθούν τη διαδικασία εγγραφής και μετεγγραφής των υπόλοιπων γενικών σχολείων (προϋπόθεση η ύπαρξη διάγνωσης και αξιολόγησης από τα αρμόδια ΚΕ.ΔΑ.ΣΥ. και τα δημόσια Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα). Επίσης, στο σχολείο μας για τη μετακίνηση των μαθητών του, διατίθεται από την Περιφέρεια Αττικής ΔΩΡΕΑΝ σχολικό λεωφορείο

Τονίζουμε, επίσης, ότι:

Η φοίτηση των μαθητών/τριών είναι υποχρεωτική (Προεδρικό Διάταγμα 79/2017 - ΦΕΚ 109/Α/1-8-2017), καθώς και η συμμετοχή τους σε όλες τις εκδηλώσεις. Η φοίτηση των μαθητών/τριών πρέπει να είναι τακτική και η παρακολούθηση όλων των μαθημάτων ανελλιπής. Οι εκπαιδευτικοί των τάξεων είναι υπεύθυνοι για να καταγράφουν τις απουσίες των μαθητών καθημερινά, καθώς και να τις καταχωρούν στο ηλεκτρονικό πληροφοριακό σύστημα του ΥΠΑΙΘ. Οι απουσίες των μαθητών/τριών και οι συνέπειες αυτών, όπως προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία, είναι ένα σοβαρότατο θέμα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίζεται από κοινού από το σχολείο και την οικογένεια. Εκπαιδευτικά, το έλλειμμα στην παρακολούθηση, εκτός από το εκπαιδευτικό κενό που δημιουργεί, παγιώνει κυρίως στη συνείδηση του μαθητή/ τριας την αντίληψη ότι η εργασία και η συνέπεια στις υποχρεώσεις δε συγκαταλέγονται στις κοινωνικές υποχρεώσεις. Την ουσιαστική, αλλά και την τυπική ευθύνη απέναντι στο σχολείο και την πολιτεία για τη φοίτηση των  μαθητών/ τριών, φέρουν κατά το νόμο οι γονείς/κηδεμόνες τους.

Όσον αφορά στη συμμετοχή των παιδιών στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής, καθώς και στις αθλητικές δραστηριότητες του Σχολείου, είναι απαραίτητη η συμπλήρωση Ατομικού Δελτίου Υγείας (ΑΔΥΜ) για τους μαθητές/τριες των τάξεων Α', και Δ' σύμφωνα με την αρ. Φ.6/304/75662/Γ1/21.5.2014 , (ΦΕΚ 1296τ. Β ́/2014 ) ΚΥΑ και την υπ’ αριθμόν Υ1/Γ.Π./οικ.46580/27-05-2014 ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Σε περίπτωση απουσίας μαθητή/τριας, οι γονείς οφείλουν να ενημερώνουν έγκαιρα το σχολείο (είτε τηλεφωνικά είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου). Ο/Η υπεύθυνος/η εκπαιδευτικός της τάξης οφείλει να επικοινωνεί με την οικογένεια, όταν πρόκειται για μακροχρόνια ή επαναλαμβανόμενη απουσία μαθητή/ τριας. Οι μαθητές/ τριες οφείλουν να τηρούν το ωράριο του καθημερινού προγράμματος, την ώρα έναρξης των μαθημάτων και την παρακολούθηση κάθε άλλης σχολικής δραστηριότητας/ εκδήλωσης. Η απουσία από τα μαθήματα δικαιολογείται, μόνον όταν συντρέχει σοβαρός λόγος (ασθένεια, έκτακτα οικογενειακά γεγονότα, κ.ά). Σε περίπτωση που κάποιος γονέας χρειαστεί, για εξαιρετικά σημαντικό λόγο, να πάρει το παιδί του πριν τη λήξη των μαθημάτων, οφείλει να ενημερώσει εγκαίρως τον/ την υπεύθυνο/ η εκπαιδευτικό της τάξης ή/και τη Διεύθυνση του Σχολείου.

Όσον αφορά την πρωινή προσευχή και το μάθημα των Θρησκευτικών, οι  ετερόδοξοι μαθητές έχουν το δικαίωμα να μη μετέχουν ούτε στο ένα ούτε στο άλλο, όμως οφείλουν για την πρωινή προσευχή να παραβρίσκονται στο προαύλιο και να σέβονται την ιερότητα της στιγμής, για δε το μάθημα των Θρησκευτικών οφείλουν να απασχολούνται παρακολουθώντας κάποια άλλη δραστηριότητα του σχολείου όπως αυτή ορίζεται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.

 

 

5.     ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ – ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Η προσέλευση των μαθητών το πρωί γίνεται από τις 8:00 έως 8:15 από την κεντρική είσοδο του σχολείου επί της οδού Μάρκου Αυγέρη. Η προσέλευση των μαθητών στο σχολείο γίνεται με σχολικά λεωφορεία (πούλμαν), με ταξί ή με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων. Σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μεταξύ μεταφορέων και Περιφέρειας Αττικής οι ώρες προσέλευσης στο σχολείο είναι οι κάτωθι:

 

Μεταφορέας Α: 8:00

Μεταφορέας Β: 8:00

 

·        Πριν τις 8:00 π.μ. απαγορεύεται η είσοδος στο Σχολείο και επιτρέπεται μόνο στους εκπαιδευτικούς.  Γενικά η είσοδος στο χώρο του σχολείου επιτρέπεται μόνο στους μαθητές/ τριες και τους εκπαιδευτικούς. Οι γονείς/ κηδεμόνες μπορούν να εισέρχονται στο χώρο του σχολείου μόνο κατά τις προκαθορισμένες ημέρες και ώρες επικοινωνίας με τους/ τις εκπαιδευτικούς, καθώς και για τις συναντήσεις/ ενημερώσεις που προγραμματίζονται τακτικά από το διδακτικό προσωπικό του σχολείου. Αφού οι γονείς συνοδεύουν τα παιδιά τους μέχρι την είσοδο του σχολείου, απομακρύνονται άμεσα.

·        Η αναίτια είσοδος-έξοδος τρίτων προσώπων (πλην των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών) στο σχολείο δεν επιτρέπεται. Σε περιπτώσεις που απαιτείται είσοδος τρίτων, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων που πραγματοποιούνται εντός του σχολικού χώρου, αυτό προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων.

·        Αφού χτυπήσει το κουδούνι στις 8:15 η κεντρική είσοδος κλείνει για να γίνει η πρωινή προσευχή και ανοίγει κατ’ εξαίρεση και υπό προϋποθέσεις με την ολοκλήρωσή της, για όσους γονείς επικαλεστούν λόγους έκτακτης και επείγουσας ανάγκης. Στη συνέχεια η κεντρική είσοδος κλειδώνει αμετάκλητα για ευνόητους λόγους ασφαλείας και γενικότερα για να μη προκαλείται αναστάτωση στη λειτουργία του σχολείου και διακόπτονται οι όποιες εκπαιδευτικές και διδακτικές εργασίες/ δράσεις. 

·        Μαθητές που τυχόν έχουν καθυστερήσει παραπάνω από το προβλεπόμενο χρονικό όριο, θα πρέπει να προσέρχονται πλέον στο 1ο (πρώτο) διάλειμμα στις 9:35 έως 09:55 (σημειώνουμε ότι το σχολείο δεν διαθέτει επιστάτη και τις πρωινές κυρίως ώρες κανείς Εκπαιδευτικός/ μέλος ΕΕΠ/ ΕΒΠ  δεν περισσεύει ή δεν έχει διδακτικά καθήκοντα, ώστε να ανοίγει και να κλείνει την κεντρική πόρτα του σχολείου).

·        Στις 13:15 ανοίγει η κεντρική είσοδος για την αποχώρηση και παραλαβή των μαθητών/ τριών. Οι μαθητές/ τριες κατά το πλείστον αποχωρούν από το σχολείο ή με τα σχολικά λεωφορεία ή με ταξί. Οι γονείς που παραλαμβάνουν μόνοι τους τα παιδιά τους, ούτε προηγούνται ούτε έπονται, αλλά περιμένουν να παραλάβουν τα παιδιά τους με απόλυτη τάξη και ησυχία, όπως αυτή είναι προγραμματισμένη από τους εφημερεύοντες. Οι γονείς που επιθυμούν  να μιλήσουν με τη διεύθυνση, και πάλι θα περιμένουν εκτός του κτιρίου μέχρι την αποχώρηση και του τελευταίου μαθητή από αυτό.

·        Υπεύθυνοι για την έγκαιρη προσέλευση – αποχώρηση των μαθητών/ τριών από το σχολείο, είναι οι γονείς – κηδεμόνες.

·        Σε περίπτωση ειδικών λόγων (π.χ. ιατρικές εξετάσεις ή άλλη επείγουσα περίπτωση) μπορεί ο μαθητής να προσέλθει στο σχολείο αμέσως μόλις αυτό καταστεί δυνατό, μετά όμως από άδεια της διεύθυνσης του σχολείου.

·        Επιτρέπεται να φύγει κάποιος μαθητής/ τρια από το σχολείο μόνο για σοβαρούς λόγους (π.χ. λόγοι ασθενείας), ύστερα από ενημέρωση του εκπαιδευτικού της τάξης του/της, την άδεια από τη διεύθυνση του σχολείου και αφού ειδοποιηθούν οι γονείς/  κηδεμόνες του/ της, ώστε οι ίδιοι να παραλάβουν τον/ την μαθητή/ τρια.

·        Οι μαθητές που συνοδεύονται καθημερινά κατά την αποχώρησή τους από τους γονείς τους, αν ο γονέας/κηδεμόνας καθυστερήσει κάποια μέρα, δε φεύγουν ποτέ από το σχολείο ασυνόδευτοι. Σε κάθε περίπτωση οι γονείς/ κηδεμόνες οφείλουν να προσέρχονται έγκαιρα για την παραλαβή των παιδιών τους, διότι κάθε καθυστέρηση στη προσέλευσή τους εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των μαθητών/ τριών και δημιουργεί επιπλέον εκνευρισμό στα παιδιά. Οι μαθητές/ τριες δύναται να αποχωρήσουν από το σχολείο συνοδευόμενοι από άλλο άτομο του οικογενειακού ή φιλικού περιβάλλοντος, αφού πρώτα οι γονείς/κηδεμόνες ενημερώσουν τη διεύθυνση του σχολείου και αφού το άτομο αυτό επιδείξει την αστυνομική του ταυτότητα (ή άλλο δημόσιο έγγραφο ταυτοποίησης) και αφού υπογράψει σχετική υπεύθυνη δήλωση

 

5.1 ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΩΝ:

 

Το Σχολείο μας εφαρμόζει το Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα (ΕΩΠ), όπως αυτό ορίζεται από τις εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ) και εξειδικεύεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων με ευθύνη της εκάστοτε Διεύθυνσης του σχολείου. Οι γονείς/ κηδεμόνες ενημερώνονται έγκαιρα για προγραμματισμένες ή έκτακτες (γνωστές όμως εκ των προτέρων) αλλαγές που προκύπτουν στο Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα, κατά της διάρκεια του σχολικού έτους, όπως επίσης και για αλλαγές που σχετίζονται με τους διδάσκοντες και τα γνωστικά αντικείμενα. Επίσης, οι γονείς/ κηδεμόνες το πρώτο διάστημα του σχολικού έτους, ενημερώνονται από τον/ την υπεύθυνο/ η εκπαιδευτικό της τάξης για το Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα καθώς και για το θεραπευτικό/ υποστηρικτικό πρόγραμμα που ακολουθούν οι μαθητές/ τριες του τμήματος

Η κατανομή των διδακτικών ωρών και των διαλειμμάτων του σχολείου έχουν ως ακολούθως:

 

 

1η & 2η Διδακτική ώρα: 8.15 – 9.40

1ο Διάλειμμα: 09.40 – 09.55 (15΄)

3η Διδακτική ώρα: 09.55 – 10.40

2ο Διάλειμμα: 10.40 – 10.50 (10΄)

4η Διδακτική ώρα: 10.50 – 11.35

3ο Διάλειμμα: 11.35 – 11.45 (10΄)

5η Διδακτική ώρα: 11.45 – 12.25

4ο Διάλειμμα: 12.25 – 12.35 (10΄)

6η Διδακτική ώρα: 12.35 – 13.15 ( Λήξη μαθημάτων και Αποχώρηση μαθητών)

 

Οι γονείς και οι κηδεμόνες που  παραλαμβάνουν τα παιδιά τους είτε από το σχολείο είτε από τα προκαθορισμένα σημεία συνάντησης με τα σχολικά λεωφορεία/ ταξί, υποχρεούνται να τα παραλαμβάνουν έγκαιρα κατά τις ώρες αποχώρησης και όπως αυτές αναγράφονται παραπάνω (υπόψη ότι επαναλαμβανόμενη καθυστέρηση στην παραλαβή του μαθητή την ώρα που πρέπει τόσο από το σχολείο όσο και από τα προκαθορισμένα σημεία συνάντησης με τα σχολικά λεωφορεία/ ταξί, αποτελεί ποινικό αδίκημα (παραμέληση ανηλίκου) και τυχόν ατύχημα κατά την επιστροφή του μαθητή στο σπίτι χωρίς συνοδό, αποτελεί, επίσης, ποινικό αδίκημα (έκθεση του παιδιού σε κίνδυνο από πλευράς των γονέων/ κηδεμόνων).

 

 

5.2.          ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ

 

Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος οι μαθητές/ τριες βγαίνουν στο προαύλιο. Με την ολοκλήρωση κάθε διδακτικής ώρας, ο/η εκπαιδευτικός εξέρχεται τελευταίος/τελευταία, αφού ανοίξει όλα τα παράθυρα, για λόγους υγιεινής και κλειδώσει την αίθουσα. Δεν επιτρέπεται η παραμονή των μαθητών/τριών στις αίθουσες ή στους διαδρόμους του Σχολείου. Σε περίπτωση κακοκαιρίας ορίζεται από τους εφημερεύοντες εκπαιδευτικούς ο χώρος παραμονής των μαθητών, κατά τάξη, σε προκαθορισμένο σημείο των εσωτερικών χώρων του σχολείου. Κανένας μαθητής και για κανένα λόγο δε μένει μέσα σε αίθουσα μόνος του.

Το διάλειμμα είναι χρόνος παιχνιδιού, ανάπτυξης κοινωνικών σχέσεων, αλλά και χρόνος ικανοποίησης βιολογικών αναγκών (φαγητό, νερό, πλύσιμο χεριών). Προς τούτο οι μαθητές/ τριες ενθαρρύνονται να διασκεδάζουν και να ξεκουράζονται. Οι μαθητές/ τριες αλληλεπιδρούν, παίζουν αρμονικά και για οποιοδήποτε πρόβλημα ή δυσκολία αντιμετωπίζουν, απευθύνονται στους εφημερεύοντες εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στο προαύλιο και στους διαδρόμους.

Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος δεν επιτρέπεται κανένας ανήλικος ή ενήλικος να παρακολουθεί, να συνομιλεί ή να δίνει αντικείμενα σε μαθητές/τριες του σχολείου από τα κάγκελα του προαύλιου χώρου. Εάν επιθυμεί να δώσει φαγητό στο παιδί του, αυτό παραδίδεται από τον γονέα/ κηδεμόνα σε εφημερεύοντα εκπαιδευτικό.

Μόλις χτυπήσει το κουδούνι για μάθημα, οι μαθητές συντάσσονται στο προαύλιο σε προκαθορισμένους χώρους συγκέντρωσης για κάθε τάξη όπου τους παραλαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί με τους οποίους έχουν μάθημα και τους συνοδεύουν στην αίθουσα διδασκαλίας, στο Γυμναστήριο ή στο προαύλιο σε περίπτωση που έχουν το μάθημα της μάθημα της Φυσικής Αγωγής ή σε όποια θεραπεία/ συνεδρία αναγράφεται στο ωρολόγιο πρόγραμμά τους. Σε καμιά περίπτωση δεν προσέρχονται στις τάξεις μόνοι τους και χωρίς επίβλεψη.

 

6.        ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ (ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ)

 

Η Κοινότητα, στην ευρύτερη της έννοια, αποτελεί ένα σύνολο ανθρώπων οι οποίοι έχουν κοινά (κοινωνικά) χαρακτηριστικά. Στην πραγματικότητα τα μέλη μιας κοινότητας, εφόσον συμμετέχουν ενεργά σ’ αυτήν, είναι άτομα που σταδιακά δημιουργούν (αναπτύσσουν συνεχώς και αναπροσαρμόζουν) μια κοινή ορολογία, ενδεχομένως κοινές απόψεις για ορισμένα θέματα ή ακόμη και κοινές αξίες, νοοτροπίες και στάσεις, ενίοτε δε και κοινές πρακτικές. Μια τέτοια κοινότητα είναι και η σχολική κοινότητα (εκπαιδευτικοί, μαθητές/ τριες, γονείς/ κηδεμόνες, τοπική κοινωνία, κ.ά) . Η σχολική κοινότητα είναι μία οργανωμένη ομάδα που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της κοινωνίας. Κοινός στόχος της σχολικής κοινότητας είναι η αγαστή συνεργασία των μελών της, χωρίς εντάσεις και συγκρούσεις, με αμοιβαίο σεβασμό, ανοχή και αναγνώριση και κοινό ποιοτικό στοιχείο/ στόχο την εύρυθμη λειτουργία ενός σύγχρονου δημοκρατικού σχολείου.

 

6.1. Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

 

Ο/ Η Διευθυντής/ ντρια του σχολείου βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας μέσα στη σχολική κοινότητα και γι αυτό έχει και τις πιο πολλές ευθύνες. Είναι ο ηγέτης που ενδιαφέρεται για τη οργάνωση και την πραγματοποίηση του έργου μέσα στο σχολείο καθώς και για την ικανοποίηση των αναγκών των εκπαιδευτικών και όλου του υπόλοιπου υποστηρικτικού και βοηθητικού προσωπικού. Οι αρμοδιότητες, οι ευθύνες και τα καθήκοντά του/ της Διευθυντή/ ντριας του σχολείου περιγράφονται και προβλέπονται από την εκπαιδευτική νομοθεσία. Στον κανονισμό λειτουργίας σχετικά με το/ τη Διευθυντή/ ντρια θα μπορούσαν να αναφερθούν τα εξής:

  • Συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος δημοκρατικής συμπεριφοράς των διδασκόντων/διδασκουσών και των μαθητών/τριών και είναι υπεύθυνοι, σε συνεργασία με τους διδάσκοντες/ουσες, για την τήρηση της πειθαρχίας.
  • Έχουν την ευθύνη για τη σύνταξη του Εβδομαδιαίου Ωρολογίου Προγράμματος με γνώμονα την αποδοτική λειτουργία του. Φροντίζουν να καλύπτονται οι διδακτικές ώρες σε περίπτωση απουσίας εκπαιδευτικού, τροποποιώντας το ημερήσιο πρόγραμμα διδασκαλίας, με τον τρόπο που έχει ορίσει στην έναρξη της σχολικής χρονιάς ο Σύλλογος Διδασκόντων και πάντα σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα της κείμενης νομοθεσίας.

·         Συνεργάζονται με τα Στελέχη της Εκπαίδευσης (Στελέχη με Παιδαγωγικές και Διοικητικές αρμοδιότητες), για όλα τα θέματα που αφορούν τους μαθητές και τη γενικότερη λειτουργία του σχολείου καθώς, επίσης, και με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και τους τοπικούς φορείς.

·          Σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τους αρμόδιους Συντονιστές Εκπαίδευσης προχωρούν σε προγραμματισμό και παρακολούθηση του εκπαιδευτικού έργου και βοηθούν στον οριζόντιο και κάθετο συντονισμό του.

·         Ενημερώνουν το Σύλλογο των Διδασκόντων για την εκπαιδευτική νομοθεσία, τις εγκυκλίους και τις αποφάσεις που αφορούν στη λειτουργία του σχολείου, καθώς και για την εφαρμογή των προγραμμάτων εκπαίδευσης.

  • Λαμβάνουν μέριμνα για την εξασφάλιση παιδαγωγικών μέσων και εργαλείων, την καλή χρήση τους στη σχολική τάξη, τη λειτουργικότητα και την πιθανή αντικατάστασή τους, σε περίπτωση φθοράς
  • Είναι υπεύθυνοι, μαζί με τους/τις εκπαιδευτικούς, για την καθαριότητα και αισθητική των χώρων του διδακτηρίου, καθώς και για την προστασία των μαθητών/τριών.
  • Είναι υπεύθυνοι για την ομαλή λειτουργία του σχολείου και το συντονισμό της σχολικής ζωής. Φροντίζουν για τη λήψη κάθε μέτρου, το οποίο συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του σχολείου.

·          Ενισχύουν και υποστηρίζουν την εφαρμογή προγραμμάτων ενδοσχολικής επιμόρφωσης και προωθούν καινοτόμες εκπαιδευτικές πρακτικές και την εφαρμογή τους στη σχολική μονάδα.

·         Έχουν επαφή με τους γονείς, επιδιώκοντας την ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας ανάμεσα στο Σχολείο και την Οικογένεια, με στόχο το όφελος των μαθητών/ τριών. Επίσης, ενημερώνουν τους γονείς για εκπαιδευτικά ζητήματα και άλλα θέματα λειτουργίας της σχολικής μονάδας τους και επιδιώκουν τη συνεργασία για εύρεση κοινού πλαισίου αναφοράς.

·         Εκπροσωπούν το εκάστοτε σχολείο σε κάθε συνεργασία με άλλους φορείς.

 

 


6.2. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ – ΕΙΔΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ & ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

 

6.2.1. Οι Ειδικοί Παιδαγωγοί

 

Οι Ειδικοί Παιδαγωγοί (Δάσκαλοι Ειδικής Αγωγής), σύμφωνα με τη γνωμάτευση που συνοδεύει το μαθητή, αξιολογούν τις εκπαιδευτικές δυνατότητές του και συντάσσουν εξατομικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, υλοποιούν το εξατομικευμένο πρόγραμμα μέσα και έξω από την τάξη και είναι συνολικά υπεύθυνοι για όλες τις δραστηριότητες της σχολικής  ζωής (διαλείμματα, επισκέψεις, εκδηλώσεις, κ.λ.π.), συντάσσουν ατομικό και εβδομαδιαίο πρόγραμμα υποστηρικτικών δραστηριοτήτων, συνεργάζονται με ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό για την αντιμετώπιση των ατομικών αναγκών των μαθητών/ τριών και καθοδηγούν  τους γονείς σε θέματα ειδικής αγωγής και βοήθειας στο σπίτι και προτείνουν δραστηριότητες για την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των μαθητών τους. Γενικότερα ως εκπαιδευτικοί:

  • Προσέρχονται έγκαιρα στο σχολείο, και αποχωρούν τελευταίοι από την τάξη και το σχολείο γενικά. Σε περίπτωση απουσίας ή καθυστερημένης προσέλευσής τους ενημερώνουν έγκαιρα τη διεύθυνση του σχολείου
  • Λειτουργούν σύμφωνα με τους σκοπούς και τους στόχους της εκπαίδευσης και συμπεριφέρονται με δικαιοσύνη, συνέπεια και σεβασμό στους μαθητές/ τριές τους.
  • Συνεργάζονται με τους γονείς και τα αρμόδια Στελέχη Εκπαίδευσης για την καλύτερη δυνατή παιδαγωγική αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς.
  • Συνεργάζονται με τους άλλους εκπαιδευτικούς (δασκάλους/ες και δασκάλους/ες ειδικοτήτων), ειδικά όταν διδάσκουν στο ίδιο τμήμα και φυσικά συνεργάζονται με το υποστηρικτικό δίκτυο του σχολείου (Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό – ΕΕΠ/ ΕΕΒ) και τελικά από κοινού καταρτίζουν το Εξατομικευμένο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης του/ της μαθητή/ τριας.
  • Ανανεώνουν και εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους μέσω θεσμικών επιμορφώσεων, αλλά και με την ενδοσχολική επιμόρφωση.
  • Προετοιμάζουν καθημερινά και οργανώνουν το μάθημά τους, εφαρμόζοντας σύγχρονες και κατάλληλες μεθόδους διδασκαλίας με τη χρήση εποπτικών και ψηφιακών μέσων.
  • Ενδιαφέρονται για τους/τις μαθητές/ τριες τους και λαμβάνουν υπόψη τους παράγοντες που επηρεάζουν την πρόοδο και συμπεριφορά τους υιοθετώντας κατάλληλες παιδαγωγικές ενέργειες, ώστε να αντιμετωπισθούν πιθανά προβλήματα.
  • Ενισχύουν τη θετική συμπεριφορά των μαθητών/ τριών και προωθούν δράσεις που στοχεύουν στη συνεργασία, το σεβασμό και την αποδοχή της διαφορετικότητας.

·         Κατά την εφημερία τους και σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εφημερεύοντες, έχουν την επίβλεψη όλου του χώρου που βρίσκονται οι μαθητές/ τριες και  παρεμβαίνουν άμεσα σε οποιοδήποτε πρόβλημα διαπιστώσουν.

  • Οφείλουν, και όταν ακόμη δεν είναι εφημερεύοντες, να ελέγχουν τους μαθητές/ τριες και να προλαμβάνουν οποιαδήποτε εκτροπή τους όταν αντιλαμβάνονται ότι αυτή μπορεί να βλάψει τη σωματική και ψυχική τους ακεραιότητα.
  • Δεν επιτρέπουν την έξοδο μαθητή/ τριας από την αίθουσα διδασκαλίας, παρά μόνο όταν πρόκειται για έκτακτη σωματική ανάγκη και πάντα με σχετική επίβλεψη.
  • Σέβονται απόλυτα το χρόνο διαλείμματος των μαθητών/ τριών.
  • Ενημερώνουν τη διεύθυνση του σχολείου για κάθε πρόβλημα που σχετίζεται με τη λειτουργία της τάξης τους και του σχολείου

·         Συνεργάζονται με τους γονείς και τους ενημερώνουν κατά τις μηνιαίες συναντήσεις όπως αυτές έχουν οριστεί από την έναρξη του σχολικού έτους. Σε περίπτωση έκτακτου προβλήματος μπορούν να ενημερώσουν τους γονείς και σε άλλες ημέρες και ώρες, ύστερα από προγραμματισμένο ραντεβού. Τηλεφωνική ενημέρωση των γονέων μπορεί να γίνεται μόνο σε περίπτωση ειδικών προβλημάτων που καθιστούν αδύνατη την προσέλευσή τους στο σχολείο και κατά την προκαθορισμένη ώρα (καθημερινά από τις 12:00 έως τις 13:15).

·          Για να μπορεί να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα η ενημέρωση των γονέων αυτή δεν μπορεί να γίνεται στο διάδρομο ή την πόρτα αλλά θα πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και ο χρόνος για ουσιαστική επικοινωνία.

·          Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να γίνεται ενημέρωση γονέων ή απασχόληση των εκπαιδευτικών ημέρες και ώρες που αυτοί έχουν μάθημα στην τάξη ή την ώρα της εφημερίας τους.  

·         Οι εκπαιδευτικοί αναντίρρητα τηρούν την απαραίτητη εχεμύθεια σχετικά με όσα συζητιούνται με τους γονείς/ κηδεμόνες και συνακόλουθα με τις αποφάσεις και συζητήσεις στον Σύλλογο Διδασκόντων που αφορούν τις επιδόσεις ή τη συμπεριφορά των μαθητών/τριών και για κάθε άλλο θέμα που αφορά συμβάντα στον χώρο του σχολείου.

·         Αναλαμβάνουν δράσεις με στόχο την πρόληψη της σχολικής βίας και τη διαμόρφωση ενός δημοκρατικού και συμπεριληπτικού σχολικού περιβάλλοντος μέσα από την εκπόνηση σχετικών προγραμμάτων

 

 

6.2.2. Οι Ειδικοί Εκπαιδευτικοί Ειδικοτήτων

 

 

Ο Ειδικός Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής

Η Ειδική Φυσική Αγωγή είναι η Επιστήμη της ανάπτυξης, εφαρμογής και παρακολούθησης ενός προσεκτικά σχεδιασμένου εξατομικευμένου προγράμματος άσκησης, με αντίστοιχες προσαρμογές διδασκαλίας, ασκήσεων και περιβάλλοντος προκειμένου οι μοναδικές ανάγκες του κάθε ασκούμενου με αναπηρία να ικανοποιηθούν.

Ο Εκπαιδευτικός Ειδικής Φυσικής Αγωγής στα πλαίσια του ομαδικού ή εξατομικευμένου προγράμματός του προσπαθεί:

·        Να επιτύχει, στο μέτρο του δυνατού, το παιδί να κινείται στο χώρο αξιοποιώντας όλους τους δυνατούς βαθμούς ελευθερίας που επιτρέπει το σώμα του.

·        Να αναπτύξει βουλητικές ικανότητες.

Επίσης, υποστηρίζει:

·        Την προώθηση της ψυχοσωματικής ανάπτυξης.

·        Τη συναισθηματική ή κοινωνική – συναισθηματική ανάπτυξη, την

·        εξάσκηση δηλαδή στην ικανότητα των παιδιών να ενεργούν, να

·        αλληλοεπιδρούν και να αντιδρούν αποτελεσματικά σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους και με τον εαυτό τους.

·        Την εξασφάλιση της υγείας μέσω της εξάσκησης 

·        Την εκμάθηση μεθόδων νευρομυϊκής χαλάρωσης 

·        Τη διδασκαλία κινητικών δεξιοτήτων στα παιδιά με προβλήματα     νευρομυϊκής συναρμογής.

·        Την ανάπτυξη βουλητικών αντιδράσεων συνεργασίας, καλής συμπεριφοράς και ενδείξεις θετικής ηθικής συμπεριφοράς στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος για την επίλυση προβλημάτων και την επίτευξη στόχων

·        Την απόκτηση βασικών κινητικών δεξιοτήτων και στη συνέχεια αθλητικών δεξιοτήτων που θα επιτρέψουν τη συμμετοχή του παιδιού σε ομαδικές ή ατομικές αθλητικές δραστηριότητες.

·        Τη γνωστική μάθηση που είναι η προοδευτική αλλαγή στην ικανότητα των παιδιών να σκέφτονται, να κρίνουν και να ενεργούν.

 

 

 

Ο Ειδικός Εκπαιδευτικός Μουσικής Αγωγής

 

Η διαχρονική αξία της μουσικής και η σημασία της για τον άνθρωπο είναι αδιαμφισβήτητη. Η ενασχόληση του ατόμου με οποιαδήποτε μορφή μουσικής δραστηριότητας (όπως ακρόαση μουσικής, τραγούδι, εκτέλεση μουσικών οργάνων, σύνθεση και δημιουργία μουσικής) επηρεάζει θετικά τον συναισθηματικό του κόσμο, την πνευματική, σωματική, κοινωνική του ανάπτυξη μ’ ένα τρόπο μοναδικό και πάντοτε βάσει των προσωπικών του αναγκών και ικανοτήτων. Επομένως, η μουσική είναι ανοικτή και ταυτόχρονα απαραίτητη για όλους, με ή χωρίς ειδικές ικανότητες, με ή χωρίς ειδικές ανάγκες. Ο Εκπαιδευτικός Ειδικής Μουσικής Αγωγής στα πλαίσια εφαρμογής του ομαδικού προγράμματος μουσικής αγωγής στην ειδική εκπαίδευση, προσπαθεί να επιτύχει την αξιοποίηση των ευεργετικών ιδιοτήτων της μουσικής δίνοντας την ευκαιρία στον καθένα να συμμετάσχει σ’ αυτή βασισμένος στις δικές του ανάγκες και ικανότητες, με απώτερο σκοπό την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων (πειθαρχία, αυτοέλεγχο, αυτοσυγκέντρωση, συντονισμό κινήσεων, αυτοπεποίθηση, πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας, ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων, ενίσχυση της δημιουργικότητας και της φαντασίας, ενίσχυση μνήμης, ενθάρρυνση για δημιουργική εργασία, θέληση για πειραματισμό), που αφορούν την αντιμετώπιση, βελτίωση και εξομάλυνση δυσλειτουργιών, αναπηριών και αναγκών.  

 

Ο Ειδικός Εκπαιδευτικός Αισθητικής Αγωγής

 

Η χρήση της τέχνης ως μέσο επικοινωνίας και συναισθηματικής έκφρασης αρχίσει από την εποχή των σπηλαίων πριν ακόμη ο άνθρωπος αναπτύξει τη λεκτική επικοινωνία. Στη σημερινή κοινωνία, ο σύγχρονος άνθρωπος αντιμετωπίζει δυσκολίες στον τρόπο έκφρασης των συναισθημάτων του και στην επικοινωνία με άλλα άτομα. Αυτό το φαινόμενο εμφανίζεται εντονότερα σε περιπτώσεις ατόμων με ειδικές ανάγκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα έκφρασης στο άμεσο οικογενειακό, ιδιαίτερα στο σχολικό και ευρύτερα στο κοινωνικό περιβάλλον τους. Η εφαρμογή της εικαστικής έκφρασης μπορεί να γίνει ένα μέσο θεραπευτικής διαδικασίας και έκφρασης των συναισθημάτων των παιδιών αυτών. Παράλληλα μπορεί να γίνει το εργαλείο που θα συμβάλει στην ένταξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες αλλά και στην αποδοχή τους στην εκπαιδευτική κοινωνία. Ο Εκπαιδευτικός Ειδικής Αισθητικής Αγωγής στα πλαίσια εφαρμογής των εικαστικών στο ειδικό σχολείο θέτει ως σκοπό οι μαθητές και οι μαθήτριες να μπορούν να παράγουν τις δικές τους ιδέες, να τις επεξεργάζονται, να τις τροποποιούν και να τις χρησιμοποιούν για να μεταδώσουν την προσωπική τους εκφραστική πρόθεση, να συλλαμβάνουν τις διαφορετικές αισθητικές ποιότητες (εμφανείς και μη), να ερμηνεύουν το νόημα αυτού που αντιλαμβάνονται και να μιλούν για τις εμπειρίες τους.

 

Ο Ειδικός Εκπαιδευτικός Θεατρικής Αγωγής

 

Ο Εκπαιδευτικός Ειδικής Θεατρικής Αγωγής προσφέρει και καλλιεργεί στους μαθητές/ τριες σύγχρονες τεχνικές δραματοθεραπείας, Εκπαιδευτικού Δράματος και Θεατρικού Παιχνιδιού. Γενικά η Ειδική Θεατρική Αγωγή, όπως και όλες οι μορφές τέχνης,  εμπλέκει τις αισθήσεις.  Η δραματοθεραπεία είναι η εφαρμογή της θεατρικής τέχνης σε κλινικό και θεραπευτικό πλαίσιο, η οποία αφορά άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ή διαταραχές. Επίσης, το εκπαιδευτικό δράμα αποτελεί εργαλείο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για την επίτευξη των σκοπών της Ειδικής Αγωγής. Εκτός από τη δραματοθεραπεία και το εκπαιδευτικό δράμα σπουδαίο ρόλο στην ειδική αγωγή έχει και το Θεατρικό παιχνίδι που θεωρείται ως μια σύγχρονη επικοινωνιακή παιδαγωγική. Σχετικές μελέτες δείχνουν ότι οι μαθητές με Αναπηρία προοδεύουν, όταν βρίσκονται σε πολυαισθητηριακά περιβάλλοντα μάθησης, γιατί χρησιμοποιούν παράλληλα τα μάτια, τα χέρια και γενικά τις αισθήσεις. Το θεατρικό   παιχνίδι   δίνει   μεγάλη βαρύτητα στο σώμα, την κίνηση και την αλληλεπίδραση και πετυχαίνει τη συναισθηματική αποφόρτιση των παιδιών, αλλά και την αυθόρμητη έκφρασή τους.

 

6.2.2 ΕΙΔΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

 

Παράλληλα με την εφαρμογή του εκπαιδευτικού – μαθησιακού προγράμματος από τους ειδικούς εκπαιδευτικούς, γίνεται εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη από το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΕΠ) και από το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ).

 

6.2.2.1. ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

 

Ο/ Η Κοινωνικός/ η Λειτουργός

Ο/ Η Κοινωνικός/ η Λειτουργός του σχολείου αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ του σχολείου και της οικογένειας και των άλλων κοινωνικών φορέων, παίζει ρόλο στην ενημέρωση, συμβουλή και υποστήριξη των μαθητών/ τριών του σχολείου και των γονέων τους, στην αξιολόγηση νέων περιπτώσεων, στηρίζει συστηματικά και προγραμματισμένα (σε ατομική και ομαδική βάση) τους μαθητές/ τριες που αντιμετωπίζουν προσωπικά ή άλλου είδους προβλήματα, μεριμνά για τη συνεργασία νέων περιπτώσεων και υπευθύνων, συνεργάζεται με τις οικογένειες, με στόχο τη θετική τους στάση στο πρόβλημα του μαθητή/ τριας, έχει τη δυνατότητα να κάνει προγραμματισμένες επισκέψεις στις οικογένειες των μαθητών και συμβάλλει στη συν-διοργάνωση ομάδας γονέων και στη σύνδεση των οικογενειών με φορείς και υπηρεσίες στην κοινότητα, για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους (παροχές, επιδόματα, κ.α.)

 

Ο/ Η Ψυχολόγος

Ο/ Η Ψυχολόγος αξιολογεί τους μαθητές του σχολείου χρησιμοποιώντας σύγχρονα ψυχοτεχνικά μέσα (παρατήρηση, συνέντευξη με την οικογένεια, ενημέρωση από το προσωπικό του σχολείου, κ.α.), αναλαμβάνει σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο την υποστηρικτική, συμβουλευτική ή θεραπευτική διαδικασία των μαθητών/ τριών (ατομική ή ομαδική), παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη στο προσωπικό του σχολείου με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων των μαθητών/ τριών, συμμετέχει στο σχεδιασμό του προγράμματος δραστηριοτήτων των μαθητών/τριών, συνδιοργανώνει ομάδες γονέων και γενικά παρέχει υποστηρικτικό έργο σε ατομική ή ομαδική βάση στις οικογένειες των μαθητών τριών (ενημέρωση σε σχέση με το πρόβλημα του παιδιού και τις μεθόδους παρέμβασης, εκπαίδευση για τις σχέσεις γονέα-παιδιού και την αντιμετώπιση προβλημάτων στο σπίτι, καθοδήγηση για την ανάγκη πρόσθετων ιατρικών, ψυχοθεραπευτικών παρεμβάσεων και μεθόδων αποκατάστασης).

 

6.2.2.2. ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

 

Εργοθεραπεία

Η Εργοθεραπεύτρια αξιολογεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο τις αναπτυξιακές, λειτουργικές και αισθησιοκινητικές δεξιότητες των μαθητών, προσδιορίζει τους στόχους αποκατάστασης διαφόρων δεξιοτήτων μέσω σκόπιμων δραστηριοτήτων (κινητικών, αντιληπτικών, κ.α.) που βοηθούν το μαθητή στη σχολική και κοινωνική προσαρμογή, προτείνει και υλοποιεί παρεμβάσεις σε θέματα ψυχοκινητικής δραστηριότητας, μαθησιακής ετοιμότητας, καθημερινής ζωής και αυτοεξυπηρέτησης των μαθητών, οργανώνει προγράμματα αυτόνομης διαβίωσης και οικιακής οικονομίας και ενημερώνει τους γονείς των μαθητών σε θέματα απόκτησης δεξιοτήτων, ώστε να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση στο χώρο του σχολείου και στο σπίτι.

 

Λογοθεραπεία

Η Λογοθεραπεύτρια αναλαμβάνει σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο την περιοδική αξιολόγηση των μαθητών που παρουσιάζουν προβλήματα επικοινωνίας, λόγου και φωνής (σε ατομική ή μικρο- ομαδική βάση ή όταν κρίνεται απαραίτητο μέσα στην τάξη), αναλαμβάνει την ενημέρωση του προσωπικού του σχολείου σε θέματα λόγου και επικοινωνίας, ώστε να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση των δυσκολιών στο πλαίσιο του διδακτικού  και θεραπευτικού λόγου και συνεργάζεται και καθοδηγεί τους γονείς για το πώς θα χειρίζονται τα προβλήματα επικοινωνίας, λόγου, ομιλίας και φωνής του παιδιού τους.

 

Φυσικοθεραπεία

Η Φυσικοθεραπεύτρια αξιολογεί τις κινητικές και λειτουργικές ικανότητες των μαθητών, προσδιορίζει τις ανάγκες τους και καθορίζει τους θεραπευτικούς στόχους. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιεί ειδικές μεθόδους και μέσα εκπαιδεύοντας τους μαθητές, σε ατομική ή ομαδική βάση, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο από τους ίδιους, στο χώρο του φυσικοθεραπευτηρίου ή σε άλλους κατάλληλους χώρους, εντός και εκτός σχολείου. Παρακολουθεί και αξιολογεί περιοδικά την κινητική εξέλιξη των μαθητών και ενημερώνει τον ατομικό τους φάκελο. Συνεργάζεται με τις συναφείς ειδικότητες του σχολείου (εργοθεραπεύτρια− εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής), χωρίς να τους υποκαθιστά στο έργο τους καθώς και με το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό,  και ενημερώνει τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό του σχολείου για θέματα της αρμοδιότητάς της. Ενημερώνει την οικογένεια για την κινητική εξέλιξη του μαθητή και εισηγείται, σε συνεργασία με την εργοθεραπεύτρια, τις όποιες εργονομικές διευθετήσεις κρίνονται απαραίτητες. Επίσης, εισηγείται, πάντα συνεργαζόμενη με την εργοθεραπεύτρια, στη διεύθυνση του σχολείου τις αναγκαίες εργονομικές διευθετήσεις για την ανεμπόδιστη παραμονή των μαθητών στο χώρο του σχολείου και την απρόσκοπτη μετακίνηση τους. Προτείνει τη προμήθεια βοηθημάτων για τη διευκόλυνση της κινητικής δραστηριότητας και της μαθησιακής ετοιμότητας των μαθητών.

 

Σχολικός/ η Νοσηλευτής/ τρια

Ο/ Η Σχολικός/ η Νοσηλευτής/ τρια καταρτίζει προγράμματα Αγωγής Υγείας, ευαισθητοποιεί τους μαθητές σε κανόνες ατομικής υγιεινής και προφύλαξης από κινδύνους, συμμετέχει στον έλεγχο και την παρακολούθηση της υγιεινής κατάστασης του σχολικού περιβάλλοντος, παρέχει τις Α΄ βοήθειες στους μαθητές του σχολείου, αναλαμβάνει το νοσηλευτικό έργο σε συνεργασία με τον προσωπικό γιατρό του μαθητή και τη συναίνεση του γονέα, είναι υπεύθυνη για την ενημέρωση του γονέα σε περίπτωση ατυχήματος, συνοδεύει το μαθητή σε νοσηλευτικό ίδρυμα και παραμένει σ’ αυτό μέχρι την άφιξη του γονέα, ευαισθητοποιεί και ενημερώνει το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό σε θέματα ατομικής υγιεινής και παρέχει συμβουλευτική στους γονείς σε θέματα υγείας. Ως υπεύθυνος διαχείρισης Covid-19 της σχολικής μονάδας, ενημερώνει και εκπαιδεύει το προσωπικό, τους μαθητές και τους γονείς τους, σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19.

                          

Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό

Το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό κατ’ αντιστοιχία της ειδικότητάς τους, υποβοηθούν τους μαθητές/ τριες στις βασικές τους ανάγκες, όπως στη χρήση τουαλέτας, στοματικής υγιεινής, καθαριότητας, αλλαγής ρούχων, σίτισης και γενικά στην αυτοεξυπηρέτησή τους, συνεργάζονται με τους εκπαιδευτικούς των τάξεων, απασχολούν δημιουργικά τους μαθητές/ τριες και ενθαρρύνουν τη συμμετοχή τους στις διάφορες δραστηριότητες εντός και εκτός σχολείου, μέσα και έξω από την τάξη, ακολουθώντας το ημερήσιο πρόγραμμα του σχολείου, επικοινωνούν με τους γονείς ενημερώνοντάς τους για θέματα διαβίωσης των μαθητών/ τριών στο σχολείο, προτείνοντάς τους τρόπους στήριξης και καθημερινής φροντίδας στο σπίτι, αντίστοιχους μ’ αυτούς που εφαρμόζονται στο σχολείο.

 

 

6.2.3 ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ/ ΤΡΙΕΣ

 

Το σχολείο αποτελεί το φυσικό χώρο αγωγής και μάθησης, γιατί ακριβώς εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις συγκεκριμένης και οργανωμένης προσπάθειας για την επίτευξη των στόχων της αγωγής. Γι' αυτό η συμμετοχή των μαθητών/ τριών πρέπει να είναι τακτική, ενεργός και συστηματική. Η ελλιπής φοίτηση των μαθητών, και μάλιστα χωρίς σοβαρό λόγο, υπονομεύει την επιδιωκόμενη σταθερότητα και δυσχεραίνει την πρόοδό τους. Για τους μαθητές/ τριες ισχύουν τα παρακάτω:

 

·        Η φοίτηση των μαθητών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (Δημοτικό Σχολείο), σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, είναι υποχρεωτική (για τα Ειδικά Δημοτικά Σχολεία μέχρι το 14ο έτος της ηλικίας).

·        Οι μαθητές τηρούν το ωράριο του καθημερινού προγράμματος – ιδίως τηρούν την ώρα άφιξης και έναρξης των μαθημάτων – και κάθε άλλης σχολικής εκδήλωσης (πρωινή προσευχή, εορταστικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές επισκέψεις, κ.ά.).

·        Η απουσία από τα μαθήματα δικαιολογείται μόνον όταν συντρέχει σοβαρός λόγος (ασθένεια, έκτακτα οικογενειακά γεγονότα, κ.ά.).

·        Σε περιπτώσεις απουσίας μαθητών/ τριών άνω των δύο ημερών, θα πρέπει να ενημερώνεται το σχολείο για το λόγο της απουσίας.

·        Σε περίπτωση πολυήμερης απουσίας λόγω ασθενείας, κατά την επάνοδο του/ της μαθητή/ τριας στο σχολείο, απαιτείται ιατρική βεβαίωση.

·        Με τη λήξη της διδακτικής ώρας οι μαθητές/τριες με τη συνοδεία του εκπαιδευτικού που είχε μάθημα την προηγούμενη ώρα κατευθύνονται σε συγκεκριμένο χώρο του προαυλίου. Κανένας και για κανένα λόγο δε μένει στην αίθουσα μόνος του ή στους διαδρόμους του σχολείου. Το διάλειμμα είναι χρόνος παιχνιδιού κι ανάπτυξης κοινωνικών σχέσεων, αλλά και χρόνος ικανοποίησης σωματικών αναγκών.

·        Οι μαθητές/τριες, για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν απευθύνονται στους εφημερεύοντες εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στο προαύλιο. Μόλις χτυπήσει το κουδούνι, παραμένουν στον χώρο που έχει ορισθεί και περιμένουν τον εκπαιδευτικό της επόμενης ώρας να τους συνοδεύσει στο μάθημα χωρίς να τρέχουν ή να σπρώχνονται (ή παραμένουν στο προαύλιο σε περίπτωση που έχουν Γυμναστική). Στη διάρκεια του διαλείμματος έχουν ήδη τελειώσει το φαγητό τους κι έχουν ικανοποιήσει τις σωματικές τους ανάγκες.

·        Πετούν τα σκουπίδια τους στους κάδους και όσα ανακυκλώνονται στους ειδικούς κάδους, ώστε το σχολικό περιβάλλον να διατηρείται καθαρό.

·        Προσέχουν και διατηρούν καθαρούς όλους τους χώρους του σχολείου.

·        Φθορές, ζημίες, κακή χρήση, έλλειψη συντήρησης της περιουσίας του Σχολείου πρακτικά αποδυναμώνουν τις εκπαιδευτικές δυνατότητες του Σχολείου και παιδαγωγικά εθίζουν το μαθητή/τριας στην αντίληψη της απαξίωσης της δημόσιας περιουσίας. Όποιος μαθητής/τρια προκαλεί φθορά στην περιουσία του Σχολείου, ελέγχεται για τη συμπεριφορά αυτή και η δαπάνη αποκατάστασης βαρύνει τον ίδιο μέσω του κηδεμόνα του.

·        Η χρήση των κινητών τηλεφώνων στο χώρο του Σχολείου δεν επιτρέπεται.

 

6.2.4.  ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ/ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ

 

Οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/ τριών του σχολείου μας αποτελούν ένα πολύ σημαντικό πυλώνα της σχολικής ζωής. Η δημιουργία σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης, η αγαστή συνεργασία και οι κοινοί στόχοι για το καλό των μαθητών/τριών μας αποτελούν πυξίδα στη συνεργασία μας τόσο με τις οικογένειες των μαθητών/ τριών μας, όσο και με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Στο πλαίσιο αυτό οι γονείς/ κηδεμόνες καλούνται να έρχονται σε συχνή επικοινωνία με τη Διεύθυνση του σχολείου καθώς και με το Εκπαιδευτικό και Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό της μονάδας. Οι γονείς/ κηδεμόνες του σχολείου για την εύρυθμη λειτουργία του οφείλουν να:

 

·        Ενημερώνονται κάθε μήνα για την πρόοδο και συμπεριφορά του παιδιού τους από το Δάσκαλο Ειδικής Αγωγής της τάξης καθώς και από το Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό του σχολείου στις ώρες και ημέρες που από την αρχή του σχολικού έτους ορίζονται από το Σύλλογο Διδασκόντων. Η ενημέρωση των γονέων γίνεται πάντα μετά τη λήξη του διδακτικού ωραρίου (δηλαδή από 13:15 – 14:00).

·        Διαβάζουν προσεκτικά όλες τις ανακοινώσεις που μεταφέρουν οι μαθητές και ενημερώνονται για θέματα λειτουργίας του σχολείου.

·        Προσκομίζουν και επιδεικνύουν κάθε έγγραφο που είναι απαραίτητο για τη φοίτηση του/ της μαθητή/ τριας στο σχολείο και οφείλουν να γνωστοποιούν στο Δάσκαλο της τάξης και στη Διεύθυνση κάθε ιδιαιτερότητα που αφορά τη σωματική και ψυχική τους υγεία.

·        Φροντίζουν για την προετοιμασία των μαθημάτων και την επιπλέον άσκηση του παιδιού τους στο σπίτι, για την ευπρεπή εμφάνισή του στο σχολείο, για την ατομική του υγιεινή (τηρούν τους κανόνες καθαριότητας),  για την προμήθεια δεκατιανού (η προμήθεια γίνεται από το σπίτι και με ευθύνη των γονέων, καθότι το σχολείο δεν διαθέτει κυλικείο) και για την καλλιέργεια εμπιστοσύνης και θετικής στάσης του για το σχολείο.

·        Σε περίπτωση πολυήμερης απουσίας μαθητή/ τριας, πρέπει να ενημερώνεται έγκαιρα το σχολείο για τους λόγους που συμβαίνει αυτό. Το ίδιο πρέπει να γίνεται σε περίπτωση αλλαγής της οικογενειακής κατάστασης (π.χ. διαζύγιο ή άλλο) ή αλλαγής κηδεμονίας του μαθητή.

·        Γενικά, για κάθε ιδιαιτερότητα που αφορά τη σωματική και ψυχική υγεία του μαθητή και ό,τι απασχολεί ή δημιουργεί ερωτηματικά στους γονείς σε σχέση με τη φοίτηση του παιδιού τους και τη λειτουργία του σχολείου, πρέπει να απευθύνονται στους εκπαιδευτικούς ή τη διεύθυνση ώστε να καταβάλλεται κάθε  δυνατή προσπάθεια για ενημέρωση ή για επίλυση του ζητήματος/ προβλήματος.

·        Η επικοινωνία Σχολείου-Οικογένειας πρέπει να είναι αμφίδρομη, να περιέχει όχι τυπική αλλά  ουσιαστική πληροφόρηση και να μην γίνεται αποκλειστικά για να επιλυθούν προβλήματα.

 

Επισημαίνουμε, επίσης, ότι:

·        Η συμπεριφορά των γονέων προς τους εκπαιδευτικούς πρέπει να χαρακτηρίζεται από ευγένεια και ευπρέπεια. Τα αρνητικά σχόλια προς το σχολείο ή τους εκπαιδευτικούς ή προς άλλο παιδί και την οικογένειά του θα πρέπει να αποφεύγονται μπροστά στο παιδί. Είναι καλό για όλους - και κυρίως για τους μαθητές/ τριες - να αισθάνονται κλίμα εμπιστοσύνης στη σχέση μεταξύ οικογένειας και σχολείου.

·        Όταν τα παιδιά μας διατυπώνουν παράπονα για το σχολείο ή για τους εκπαιδευτικούς ή για τους συμμαθητές τους ή μεταφέρουν πληροφορίες, οι γονείς πρέπει να ακούνε προσεκτικά, χωρίς να παίρνουν άμεσα θέση, αν δεν εξακριβώσουν τα ακριβή συμβάντα. Συχνά τα παιδιά για να δικαιολογηθούν ή επειδή αντιλαμβάνονται τα γεγονότα με τρόπο διαφορετικό από τους ενήλικες, μεταφέρουν υποκειμενικές περιγραφές που παρουσιάζουν μια «άλλη αλήθεια» που πολλάκις πόρρω απέχουν από τα πραγματικά γεγονότα.

 

 

7.        ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ

 

7.1 Σχολικές γιορτές και εκδηλώσεις/ δραστηριότητες


Στόχος των σχολικών εκδηλώσεων-δραστηριοτήτων είναι η σύνδεση σχολικής και κοινωνικής ζωής, ο εμπλουτισμός των γνώσεων των παιδιών, η απόκτηση δεξιοτήτων ζωής και η ευαισθητοποίησή τους σε κοινωνικά θέματα. Οι ενδοσχολικές εκδηλώσεις, οι σχολικές δραστηριότητες και η συμμετοχή σε καινοτόμα σχολικά προγράμματα επιδιώκεται να γίνονται, γιατί έτσι οι μαθητές/ τριες αισθάνονται πιο υπεύθυνα και αναδεικνύουν ικανότητες, κλίσεις, ενδιαφέροντα και ταλέντα που έχουν.

Ακριβώς επειδή οι κάθε είδους σχολικές γιορτές, εκδηλώσεις και δραστηριότητες συνδέονται άρρηκτα με το παιδαγωγικό και διδακτικό έργο, οι μαθητές/ τριες δεν πρέπει να απουσιάζουν από αυτές παρά μόνο εάν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος. Η συμπεριφορά και οι υποχρεώσεις των μαθητών/ τριών κατά την προετοιμασία και την διεξαγωγή αυτών των εκδηλώσεων είναι αντίστοιχη με όσα ορίζονται από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς.

Κατά τη διοργάνωση σχολικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων λαμβάνονται όλα τα μέτρα που αποσκοπούν στην αποτροπή ατυχημάτων και στην ασφαλέστερη μετακίνηση των μαθητών, προς και από το χώρο της εκδήλωσης/δραστηριότητας, αλλά και κατά την διάρκειά της. Τα μέτρα καταγράφονται σε σχετικό πρακτικό του Συλλόγου προσωπικού. 
Στις σχολικές γιορτές, επίσης, το ωράριο διαμορφώνεται κατά περίπτωση και σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους. Οι γονείς ενημερώνονται σχετικά με ευθύνη του σχολείου.  

Εφόσον στις σχολικές γιορτές/εκδηλώσεις με ευθύνη του σχολείου προσκαλούνται και οι γονείς/ κηδεμόνες ή συγγενείς των μαθητών/ τριών, τούτοι πλέον και εξ ορισμού είναι ευπρόσδεκτοι στο σχολείο κατά τις αντίστοιχες ώρες και στους αντίστοιχους χώρους. Η παρουσία τους είναι πηγή χαράς για τα παιδιά και η συμπεριφορά τους δημιουργεί πρότυπα.

7.2. Εκπαιδευτικές επισκέψεις


Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις συνδέονται, επίσης, πλήρως με το διδακτικό και παιδαγωγικό έργο και αποτελούν επέκταση και εμβάθυνση της μαθησιακής διαδικασίας με άμεσο και βιωματικό τρόπο. Η προετοιμασία, η διεξαγωγή και η αποτίμησή τους ανήκουν στο εκπαιδευτικό πλαίσιο και την ευθύνη τους έχουν οι διδάσκοντες εκπαιδευτικοί.

Για τις εκπαιδευτικές επισκέψεις ο Σύλλογος Διδασκόντων σε συνεδρίασή του με την έναρξη του σχολικού έτους αποφάσισε ότι ανάλογα με τη φύση της εκπαιδευτικής επίσκεψης και τον τόπο διεξαγωγής της, σ’ αυτή δε θα λαμβάνουν μέρος τα έντονα διαταρακτικά παιδιά και τα παιδιά που παρακολουθούν πρόγραμμα τουαλέτας. Μετά τον προγραμματισμό της εκδρομής, ο Σύλλογος Διδασκόντων θα αποφασίζει ποια παιδιά θα παραμένουν στο σχολείο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό αυτό, θα αποφασίζεται, επίσης, και ο αριθμός των μελών του Συλλόγου (Εκπαιδευτικό, Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό προσωπικό) που θα παραμένουν στο σχολείο σε εφαρμογή του ωρολογίου προγράμματος και για την ασφαλή επιτήρηση των παιδιών.

Οι μαθητές/ τριες κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών επισκέψεων  ακολουθούν με προσοχή και ακρίβεια τις οδηγίες των συνοδών εκπαιδευτικών ή των υπευθύνων/ξεναγών και παραμένουν ήρεμοι και συνεργάσιμοι. Κατά την διάρκεια της μετακίνησης με λεωφορείο, οι μαθητές παραμένουν στη θέση τους, φορούν ζώνη ασφαλείας και δεν δημιουργούν φθορές ή αναστάτωση και θόρυβο. Κατά την διεξαγωγή των εκπαιδευτικών επισκέψεων τηρείται γενικά το ημερήσιο σχολικό ωράριο. Σε διαφορετική περίπτωση, ενημερώνονται εκ των προτέρων οι μαθητές και οι γονείς τους.

 

 

8.        ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ - ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΣ  ΕΛΕΓΧΟΣ - ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ

 

 

 Η αντιμετώπιση  καθώς και η πρόληψη ανεπιθύμητων συμπεριφορών αποτελεί βασικό στοιχείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Εκπαιδευτικοί ή γονείς/ κηδεμόνες  οι οποίες παρατηρούν μη επιθυμητές συμπεριφορές  καταθέτουν και εγγράφως τις παρατηρήσεις τους στην Δ/νση του σχολείου, ώστε  να  γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας από την Επιτροπή Διεπιστημονικής Υποστήριξης (ΕΔΥ) του ειδικού σχολείου, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον νόμο 4823 του 2008, άρθρο 16. 

 

 

9.        ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ – ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

 

Κοινός στόχος όλων είναι ο σεβασμός του σχολικού χώρου. Ο σεβασμός στα περιουσιακά στοιχεία του σχολείου, τις υποδομές, τον ηλεκτρονικό και άλλο εξοπλισμό, αλλά και το φυσικό περιβάλλον του σχολείου αποτελεί βασική υποχρέωση όλων των μελών της σχολικής κοινότητας. Με το ίδιο σκεπτικό υπάρχει φροντίδα για την τάξη και την καλαισθησία στις σχολικές αίθουσες, καθώς είναι ο ιδιαίτερος χώρος, όπου παραμένουν και εργάζονται για πολλές ώρες μαθητές/ τριες και εκπαιδευτικοί. Φροντίδα και υποχρέωση όλων είναι, να διατηρούνται οι χώροι καθαροί, ευπρεπείς και καλαίσθητοι.

 

Ο Σύλλογος Γονέων, σε συνεργασία με το Σύλλογο Προσωπικού, ενημερώνει εγγράφως όλους τους αρμοδίους φορείς για θέματα που αφορούν την ποιότητα του σχολικού χώρου. Παράλληλα, Εκπαιδευτικοί, γονείς/κηδεμόνες και μαθητές/ τριες λειτουργούν στο πλαίσιο του αειφόρου σχολείου, φροντίζοντας τη δημόσια περιουσία, επαναχρησιμοποιώντας και ανακυκλώνοντας, όπου είναι δυνατόν. 

 

10.   ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΙΟΘΕΤΗΘΕΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

 

Γενικότερα, η καινοτομία στην εκπαίδευση αποτελεί «κάθε ευρύτερης έκτασης παρέμβαση στην εκπαίδευση που στηρίζεται σε πρωτοπόρες, σε πρωτότυπες  παιδαγωγικές αρχές και ιδέες, οι οποίες εφαρμοζόμενες επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στη νοοτροπία, στις πρακτικές, στους ρόλους και στην γενικότερη κουλτούρα του σχολείου». Τα προαιρετικά εκπαιδευτικά προγράμματα είναι καινοτόμες δράσεις που προσφέρουν μια διαφορετική προσέγγιση της γνώσης. Συνοδεύονται με νέες εναλλακτικές διδακτικές μεθόδους και φιλοσοφία και προάγουν το γενικό σκοπό της εκπαίδευσης που κινείται στο σχήμα:

 

Γνώσεις- Δεξιότητες- Στάσεις- Αξίες- Συμπεριφορές

 

Βασικός στόχος, σύμφωνα με την επίσημη πολιτεία, είναι η αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς των μαθητών, η ενίσχυση της υπευθυνότητας, της αυτοπεποίθησης, της προσωπικότητας και της ικανότητας του μαθητή για την υιοθέτηση θετικών τρόπων και στάσεων ζωής. Στους στόχους που αφορούν άμεσα τους μαθητές μπορούμε να προσθέσουμε την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την κοινωνικοποίηση και δραστηριοποίησή τους με την ανάληψη πρωτοβουλίας ώστε να οδηγηθούν στην αυτοπραγμάτωση και την παραγωγή γνώσης. Το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών με γνώμονα της ως άνω φιλοσοφία προσφέρει στους μαθητές/ τριές του τα παρακάτω  καινοτόμα,  υποστηρικτικά και εμπλουτιστικά προγράμματα.

 

·        Προγράμματα Αυτόνομης Διαβίωσης

·        Προγράμματα Οικιακής Οικονομίας

·        Προγράμματα Αγωγής Υγείας, Διατροφής και Σωματογνωσίας/ Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης

·        Προγράμματα Αυτοεξυπηρέτησης

·        Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

·        Προγράμματα Κοινωνικοσυναισθηματικής Οργάνωσης

·        Προγράμματα Μουσικοκινητικής

·        Πρόγραμμα Κεραμικής

·        Πρόγραμμα θεραπείας με σκύλο –Dog therapy

·        Πρόγραμμα Συνεκπαίδευσης

·        Προγράμματα Υποστήριξης/ Συμβουλευτικής Γονέων (Ομάδα Γονέων)

 

 

 

11.    ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΠΙΘΑΝΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ

 

 

11.1.    Αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών

 

Οι φυσικές καταστροφές παρουσιάζουν αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια με ποικίλες συνέπειες στο ανθρωπογενές περιβάλλον. Οι σχολικές μονάδες γενικά και πιο στοχευμένα οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής, ως λειτουργικοί χώροι φιλοξενίας και δραστηριοποίησης ευάλωτης ομάδας του πληθυσμού, απαιτούν αυξημένο βαθμό ετοιμότητας έναντι των κινδύνων αυτών.

Για την προστασία από σεισμούς και συνοδά φυσικά φαινόμενα επικαιροποιείται κατ’ έτος το Σχέδιο Μνημονίου Ενεργειών για τη διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου και υλοποιούνται ασκήσεις ετοιμότητας κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Η Διεύθυνση του Σχολείου, στην αρχή του σχολικού έτους και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων, προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες που προβλέπονται για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών εντός του σχολικού χώρου. Οι εκπαιδευτικοί ενημερώνουν και εκπαιδεύουν τους μαθητές/τριες στους βασικούς κανόνες και τρόπους αντίδρασης κατά την εκδήλωση των φαινομένων αυτών.

Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση έκτακτων αναγκών που προκύπτουν από ακραίους φυσικούς κινδύνους, οι μαθητές/τριες δεν αποχωρούν από το Σχολείο μόνοι τους αλλά παραδίδονται στους γονείς/κηδεμόνες τους ή σε άλλα πρόσωπα που οι γονείς/κηδεμόνες έχουν ορίσει γραπτώς για τον σκοπό αυτό.

Τέλος, σε καταστάσεις πανδημίας ή ακραίων-επικίνδυνων φυσικών φαινομένων οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές/ τριες, οι γονείς /κηδεμόνες καθώς και οι Διευθυντές/Διευθύντριες οφείλουν να συμμορφώνονται και να ακολουθούν ρητά τις οδηγίες που εκδίδουν οι εκάστοτε αρμόδιοι φορείς/υπηρεσίες: π.χ. ΕΟΔΥ, ΥΠΑΙΘ, Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, κ.λπ. για την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας και την ασφάλεια των μελών της.

 

 

11.2.    Ειδικό σχέδιο αποχώρησης λόγω έκτακτων συνθηκών

 

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, για την ασφάλεια των παιδιών έχει καταρτιστεί σχέδιο διαφυγής και σε τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιούνται ασκήσεις ετοιμότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους.

 

                                      ΕΠΙΛΟΓΟΣ

 

Στις μέρες μας, η επικοινωνία με όλο τον κόσμο έχει αναπτυχθεί ραγδαία. Μπορούμε να επικοινωνήσουμε τόσο εύκολα με ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα μας όσο και με αυτούς που βρίσκονται στην άλλη άκρη του πλανήτη. Επίσης, η ίδια η σύνθεση των κοινωνιών έχει αλλάξει και πλέον μιλούμε και συμβιώνουμε σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες. Τα παιδιά, λοιπόν, από πολύ νωρίς έχουν μάθει να επικοινωνούν με ανθρώπους άλλου χρώματος, γλώσσας, εθνικότητας, θρησκείας και πνευματικής ανάπτυξης. Γνωρίζουν τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στα άτομα αλλά επειδή αυτά τα χαρακτηριστικά είναι κάπως αφηρημένα για τα παιδιά, υπάρχει ο κίνδυνος να υιοθετήσουν στερεότυπα και προκαταλήψεις που πολλές φορές οδηγούν σε προκατάληψη και ενίοτε σε φαινόμενα ρατσισμού και συνακόλουθα ενδοσχολικής βίας. Η διαπίστωση αυτή καθιστά πολύ σημαντική την ανάγκη για κανόνες οι οποίοι εκπληρώνουν πολλές λειτουργίες και καλύπτουν πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας. Χάρη στους κανόνες, η κοινωνία απαλλάσσεται από την ανάγκη ρύθμισης των ίδιων πράξεων ατομικής συμπεριφοράς.

 

Το σχολείο είναι ζωή, και μπορεί να θεωρηθεί ως μια μικρή εικόνα της κοινωνίας. Οι κανόνες γενικά λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο όπως και οι νόμοι στην πολιτική κοινότητα, μας λένε δηλαδή πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε σε ανάλογες περιστάσεις: Όταν συναντάμε κάποιον το πρωί, του λέμε καλημέρα. Όταν κάποιοι περιμένουν στο γκισέ της τράπεζας, μπαίνουν στην ουρά. Όταν διαφωνώ με κάποιον, συζητάω για να βρούμε λύση, δεν παίζω ξύλο μαζί του. Ένας κανόνας, λοιπόν, είναι ένα πρότυπο συμπεριφοράς και δράσης, που μια κοινωνία θεωρεί απαραίτητο να υπάρχει για να κυλάει ομαλά η κοινωνική ζωή. Οι κανόνες είναι η φωνή της κοινωνίας, αλλά μέσα σε αυτούς ακούμε και τη συμφωνία των μελών της. Το ότι τηρείται ένας κανόνας σημαίνει ότι τα περισσότερα μέλη της κοινωνίας έχουν συμφωνήσει ή έστω σιωπηλά έχουν αποδεχθεί ότι είναι απαραίτητος. Γι' αυτό τον εφαρμόζουν. Τελικά η οριοθέτηση, η θέσπιση κανόνων και περισσότερο η τήρησή τους είναι ένα σημαντικό κομμάτι στην ανάπτυξη, την εξέλιξη και εν γένει στην καθημερινότητα του ανθρώπου.

 

 Η ζωή στο σχολείο είναι καλό να ρυθμίζεται από κανόνες που έχουν σκοπό να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί αποτελεσματικότερα η εκπαιδευτική διαδικασία και το σχολείο να λειτουργεί ως μια ασφαλής κοινότητα. Παρόλο που οι σχολικοί κανόνες θεσπίζονται σχεδόν αποκλειστικά από το σχολείο, όλοι οι μετέχοντες στην εκπαιδευτική κοινότητα (εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς/ κηδεμόνες, κ.ά) πρέπει να κατανοήσουν την αναγκαιότητά τους, διότι η ύπαρξή τους εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, αποσβένει τους απανταχού κινδύνους και προστατεύει τα δικαιώματα όλων των παιδιών. Κοινός στόχος όλων των μετεχόντων στην σχολική κοινότητα είναι η ασφάλεια και η πρόοδος των μαθητών, αλλά επιπροσθέτως η υιοθέτηση σημαντικών αξιών και η αφομοίωση καλών πρακτικών συμπεριφοράς, όπως η συνεργασία και η αλληλεγγύη, ο αμοιβαίος σεβασμός, η αποδοχή της διαφορετικότητας και της ιδιαιτερότητας του άλλου και ο σεβασμός όλων σε κοινά αποδεκτούς και συμφωνημένους κανόνες.

 

 

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

        

ΚΑΛΤΣΟΥΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 

               Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                       Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΠΑΙΔΕΙΑΣ

     ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ                                                                     ΤΟΥ   Δ.ΑΧΑΡΝΩΝ

 

 

         ΜΕΤΑΞΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ                                                                  ΚΑΤΣΑΝΔΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

 

 

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ

 

 Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ                                   Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Π.Ε. ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ  

  ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 

 

        ΑΤΤΑΛΙΩΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ                                                   ΝΙΚΟΛΕΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

 

 

                           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου