Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017


Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης στην οποία καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος. Λαμβάνει μέρος την Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (οι τρεις εβδομάδες που συμπεριλαμβάνονται στο τριώδιο είναι, η Απολυτή ή Προφωνή, η Απόκρεω και η Τυροφάγος). Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας (Απολυτή) σταματά η συνηθισμένη νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής, ενώ στη δεύτερη εβδομάδα (Απόκρεω) ισχύει η νηστεία. Έτσι η Τσικνοπέμπτη αποκτούσε ιδιαίτερη σημασία και θεωρείται εορτάσιμη ημέρα και το τραπέζι είναι ανάλογο.
Δεν είναι ξεκάθαρο το πότε ξεκίνησε το συγκεκριμένο έθιμο, αλλά φαίνεται πως έχει τις ρίζες του στα αρχαία χρόνια και στις βακχικές γιορτές των αρχαίων. Η τσίκνα  και το γλέντι τη συγκεκριμένη ημέρα συμβόλιζαν την ευχή των κατοίκων για την ευφορία της γης αλλά και την απομάκρυνση κάθε κακού από τα σπίτια. Τέλος, η συγκεκριμένη μέρα ονομάζεται Τσικνοπέμπτη, γιατί την ημέρα αυτή το δείπνο αποτελείται κατεξοχήν από κρέας ψημένο στα κάρβουνα ή τηγανισμένο, δυο τρόποι μαγειρέματος που βγάζουν έντονη τσίκνα.

Το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών συμμετέχοντας στο καθιερωμένο έθιμο, προετοίμασε ανάλογη εκδήλωση όπου συμμετείχαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου. 













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου