Δευτέρα 29 Μαΐου 2017



Η Ομάδα  Γονέων ξεκίνησε για να υποστηρίξει τους γονείς στον δύσκολο ρόλο τους. Ο ρόλος του γονιού είναι μοναδικός, ίσως ο πιο σημαντικός ρόλος που αναλαμβάνει κάποιος. Ένας ρόλος ωστόσο με προκλήσεις και απαιτήσεις, καθώς η ανατροφή του παιδιού χρειάζεται εκτός από το ένστικτο και γνώσεις. Η οικογένεια, ως το πιο σημαντικό πλαίσιο παροχής ασφάλειας και σταθερότητας στο παιδί, χρειάζεται υποστήριξη και καθοδήγηση, ώστε να είναι σε θέση να εφοδιάσει το παιδί με τα κατάλληλα εφόδια για ψυχική υγεία και να το βοηθήσει να αναπτυχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σε γενικές γραμμές σκοπός της Ομάδας Γονέων είναι: α) η στήριξη του θεσμού της οικογένειας, αναντικατάστατου πλαισίου σταθερότητας και ασφάλειας β) η προστασία της ψυχικής υγείας ανήλικων και ενήλικων ατόμων μέσα στο σύστημα της οικογένειας και γ) με τη λειτουργία της ομάδας γονέων θέλαμε αφενός να κάνουμε ορατό τον ελέφαντα που κρύβεται μέσα στην τάξη, δηλαδή το οικογενειακό πλαίσιο των μαθητών και αφετέρου να διαμορφώσουμε τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι μία κοινή στάση σε μία σειρά από θέματα που αφορούν το παιδί.   

Φυσικά, στην Ομάδα Γονέων δεν παρέχονται στους γονείς μόνο πληροφορίες και στοιχειώδεις γνώσεις, αλλά και βιωματικές εμπειρίες των μελών που θα τους βοηθήσουν να τις αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα της εμπειρίας της συμμετοχής σε ομάδα όπου μέσα από την αλληλεπίδραση των μελών οι γονείς ανατροφοδοτούνται δημιουργικά, εκπαιδεύονται στην ενεργητική ακρόαση η οποία είναι ουσιαστικά μια δεξιότητα επικοινωνίας που στηρίζεται στην ενσυναίσθηση, στην κατανόηση, στην αποδοχή του άλλου καθώς και στο σεβασμό της δυσκολίας που βιώνει και τελικά μ’ αυτό τον τρόπο καθένα από τα μέλη της ομάδας εξελίσσεται και διαφοροποιείται.

Το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών κάνοντας πράξη τα ως άνω, εφάρμοσε για άλλη μια χρονιά το θεσμό της Ομάδας Γονέων υπό τον καθ’ όλα επιτυχή συντονισμό της Υποδιευθύντριας και Κοινωνικής Λειτουργού του σχολείου κας Θεοδοσίου Δέσποινας και της Ψυχολόγου του σχολείου μας κας Παπαδήμου Αγλαΐας. Η φετινή Ομάδα Γονέων έκλεισε πανηγυρικά τις εργασίες της την Παρασκευή 26 Μαΐου 2017 με κοινή και διαφορετική δράση και οπωσδήποτε χαλαρή διάθεση που πραγματοποιήθηκε στους χώρους του σχολείου μας.  



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου