Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017


 

Γυναίκες Ηπειρώτισσες
μέσα στο χιόνι πάνε
κι οβίδες κουβαλάνε
θεέ μου τι τις πότισες
και δεν αγκομαχάνε

Γυναίκες Ηπειρώτισσες
ξαφνιάσματα της φύσης
εχθρέ γιατί δε ρώτησες
ποιον πας να κατακτήσεις

Γυναίκες απ’ τα σύνορα
κόρες γριές κυράδες
φωτιά μες τους βοριάδες
εσείς θα είστε σίγουρα
της λευτεριάς μανάδες

Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017 μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών, διοργάνωσε ανάλογες εορταστικές εκδηλώσεις στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του σχολείου με την ευκαιρία της εθνικής επετείου για την 28η Οκτωβρίου 1940.








Η εκπαιδευτικός του σχολείου, κα Ζαρμπούνη Αναστασία, που έκαμε και την παρουσίαση της εορτής, τόνισε αρχικά ότι:  «Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου δεν είναι μνημόσυνο. Ακόμη κι αν κάποιοι από τους πρωταγωνιστές των γεγονότων έχουν πεθάνει είτε στο πεδίο της μάχης είτε στη διάρκεια των χρόνων έως σήμερα, οι αξίες και τα ιδανικά που υπηρέτησαν ζουν ακόμη. Και θα ζουν, όσο υπάρχουν άνθρωποι με παιδεία και ήθος. Αυτή τη ζωντάνια της εθνικής επετείου θα προσπαθήσουμε να σας μεταφέρουμε σήμερα. Άλλωστε θεωρούμε ότι, αν ζούσαν οι αγωνιστές του ’40 και ήταν σήμερα εδώ, θα ήταν μαζί μας στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών που ευθύς θα σας μεταφέρει  με ιστορική ακρίβεια και ευθύνη στα γεγονότα της εποχής».






Στη συνέχεια της εορτής η εκπαιδευτικός κα Μπαλούρδα Ζαφειρία, εξεφώνισε τον πανηγυρικό της ημέρας, όπου μεταξύ άλλων τόνισε: «Στα βουνά της Αλβανίας το όνομα τη ΠΙΝΔΟΥ υψώθηκε ιερό σύμβολο των ελεύθερων λαών και των ελεύθερων ανθρώπων σε στιγμές αγωνίας και απόγνωσης. Δεν αναφέρεται στην ιστορία των Εθνών πιο λακωνικό, πιο εύγλωττο , αλλά και πιο πειστικό παγκόσμιο κήρυγμα. Δύο μόνο συλλαβές το αποτελούσαν : «ΟΧΙ». Σήμερα που ο πλανήτης βρίσκεται σε επικίνδυνη αστάθεια με οικονομικά αδιέξοδα και καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων, το μήνυμα του ΟΧΙ καθίσταται αναγκαίο χρέος για όλους, εθνική επιταγή. Ας αποτελέσει, λοιπόν, τη θρυαλλίδα της ελπίδας και της αλλαγής.
Η Δημοκρατία και η Ελευθερία, η Δικαιοσύνη και η Αξιοπρέπεια είναι ιδεώδη αθάνατα, είναι δυνάμεις ακατάλυτες. Θριάμβευσαν ανά τους αιώνες και θα εξακολουθούν να θριαμβεύουν όσο υπάρχουν αθάνατες ελληνικές ψυχές. «Γιατί ετούτος εδώ ο λαός ,κυρίες και κύριοι, δε γονατίζει …παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του».


Ακολούθησαν ποιήματα και τραγούδια από τις μαθήτριες και τους μαθητές του σχολείου μας, που μετέδωσαν γλαφυρά και εύγλωττα τα ιστορικά γεγονότα και το ανάλογο συναίσθημα του έπους του ’40.

































Την επιλογή και τη μουσική διδασκαλία των τραγουδιών που διάνθισαν την εορτή επιμελήθηκε ο Μουσικός του σχολείου μας κ. Κατσάνης Αλέξανδρος








Στην εορτή του σχολείου παραβρέθησαν μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και γονείς των παιδιών, που ήρθαν για να παρακολουθήσουν την εορτή και να καμαρώσουν τα παιδιά τους.








Τέλος, το λόγο πήρε ο Διευθυντής του σχολείου κ. Καλτσούδης Κωνσταντίνος ο οποίος συνεχάρη αρχικά τις μαθήτριες και τους μαθητές για την καθόλα άψογη παρουσία τους στην εορτή και ακολούθως τους εκπαιδευτικούς που ήταν υπεύθυνοι για την προετοιμασία και  παρουσίαση της εορτής, ήτοι τις κυρίες Ζαρμπούνη Αναστασία, Καμαρίτη Άννα, Μπαλούρδα Ζαφειρία και Τσιούτσιου Ιφιγένεια.


 Κλείνοντας, ο κ. Καλτσούδης, επ’ ευκαιρία της Εθνικής Επετείου, τόνισε και τα παρακάτω:

«Οι ήρωες του έπους του ’40 ήταν νέοι και νέες που έσφυζαν και αγαπούσαν με πάθος, όπως κάθε νέος και νέα, τη ζωή. Πώς, όμως, αυτοί οι νέοι ρίχτηκαν στη φωτιά του πολέμου γνωρίζοντας πως το διακύβευμα  είναι η ιστορική συνάντηση με τον ίδιο το θάνατο; Το να επιδιώκει κάποιος το θάνατο στη μάχη αποτελεί μια αρχή που σίγουρα εμάς, στο εδώ και τώρα μας, μας ξενίζει. Αυτό θα το αντιληφθούμε καλύτερα, αν συμπεριλάβουμε στο λεξιλόγιό μας μαζί με τη λέξη θυσία και τη λέξη ήρωας. Ετυμολογικά η λέξης ήρωας παράγεται από τη λέξη ὥρα, η οποία δηλώνει ότι η κατάλληλη ώρα για τον ήρωα είναι όταν πεθαίνει στο πεδίο της μάχης, δείχνοντας αυτοθυσία και αυταπάρνηση για την τιμή, το κλέος και τελικά την ελευθερία. Εσχατολογική, λοιπόν, η αναζήτηση του ήρωα διά της θυσίας του. Έσχατη υπόθεση και αγαθό η ελευθερία. Όπως έσχατη είναι και η θυσία και ο θάνατος. Η επίδειξη αυτοθυσίας που τόσο συχνά καταμαρτυρείται, προσδιορίζει και την υπέρτατη θέση της ελευθερίας στην ανθρώπινη ζωή. Η ελευθερία είναι μια γενική κοσμοθεωρητική παραδοχή και ταυτόχρονα στόχος που ενσαρκώνει την αξίωση μιας κοινωνικής οντότητας να απαλλαγεί από εξωγενείς δεσποτισμούς και κατεξουσιασμούς.
Οι αγωνιστές του έπους του ’40 σαφώς και αντιλαμβάνονταν την έννοια του ήρωα, όπως και οι Έλληνες της Κλασσικής Εποχής: αναγκαίο είναι η αυτοθυσία και η αυταπάρνηση στη μάχη, με στόχο τη σωτηρία της πατρίδας, την ελευθερία σε όλα τα επίπεδα και γενικότερα, την προάσπιση των ηθικών και ανθρωπιστικών αξιών.
Στις δύσκολες συγκυρίες που βιώνουμε και στη συγκεκαλυμμένη απώλεια της ελευθερίας μας στο λόγο, τη σκέψη, την έκφραση από την απανταχού μεταμφιεσμένη ηγεμονική καταπίεση, καθώς και τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων που έχουμε ως άνθρωποι και ως πολίτες (πολιτικά, κοινωνικά, εργασιακά δικαιώματα και λοιπά), θεωρούμε ήρωες τους απλούς και άσημους βιοπαλαιστές, που μάχονται για την ελευθερία σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα και με κάθε τρόπο και μέσο. Θεωρούμε ήρωες τους απλούς και άσημους πολίτες που, αν και σοκαρισμένοι από την εξαθλιωτική αυτή παρακμή, την πανδημική ιδιοπάθεια και αποσύνθεση, προσπαθούν ν’ αντισταθούν και να ορθοποδήσουν, θεωρούμε ήρωες τους εθελοντές στα διάφορα κοινωνικά δρώμενα, τους συμμετέχοντες αφιλοκερδώς στις διάφορες κοινωνικές δράσεις με στόχο να περάσουν κάποιο μήνυμα αισιοδοξίας, τους πνευματικούς εργάτες που διατηρούν με τη γραφίδα τους και τη σκέψη τους αλώβητο το στοχασμό και αναστοχασμό της κοινωνίας, τους νέους καλλιτέχνες που εκφράζονται μέσα από τις Τέχνες τους, τους νέους και τις νέες που ελπίζουν και ονειρεύονται, δημιουργούν και ερωτεύονται, οραματιζόμενοι ένα ομορφότερο και καλύτερο αύριο…
Αυτοί είναι οι ήρωες του σήμερα. Είναι οι ήρωες όλων των ιδεολογημάτων και ιδεολογιών, όλων των κοινωνικών και πολιτικών τάσεων, όλων των κομματικών αποχρώσεων, όλων των πλευρών. Αυτοί οι ήρωες, ειδικά τόσα χρόνια μετά τις φοβερές εσωτερικές συγκρούσεις στην Ελλάδα,  δεν ανήκουν κάπου, είναι ήρωες όλων μας…
Γι’ αυτό αν μερικοί έχουν αλλότριες και πονηρές βλέψεις, τότε θυμήσου ότι δεν γεννήθηκες θύμα και ότι μπορείς ν’ αντισταθείς. Μετέτρεψε την παρακαταθήκη σε βίωμα και αγώνα. Όλα  βέβαια  αυτά  απαιτούν  κάποιο  τίμημα. Ίσως είναι η ώρα της υπέρτατης θυσίας. Κι αν μερικοί έχουν αλλότριες και πονηρές βλέψεις, τότε θυμήσου ότι δεν γεννήθηκες θύμα και ότι μπορείς ν’ αντισταθείς. Μετέτρεψε την παρακαταθήκη σε βίωμα και αγώνα. Όλα  βέβαια  αυτά  απαιτούν  κάποιο  τίμημα. Ίσως είναι η ώρα της υπέρτατης θυσίας». 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου