Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017




Η ιδέα της ομάδας γεννήθηκε εδώ και 8 χρόνια από την ανάγκη να κάνουμε πιο αποτελεσματική την παιδαγωγική μας παρέμβαση και από την ανάγκη των γονέων να κατανοήσουν τη συμπεριφορά των παιδιών τους. Παρατηρούσαμε και διαπιστώναμε ορισμένες συμπεριφορές (π.χ. εκρήξεις θυμού, προβλήματα συνεργασίας μαθητών με τους συμμαθητές τους ή με τους εκπαιδευτικούς, δυσκολία στην τήρηση των ορίων και των κανόνων) χωρίς να μπορούμε να τις κατανοήσουμε. Και αυτό γιατί μας έλειπαν οι πληροφορίες από το οικογενειακό, κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγάλωνε το παιδί. Άλλες φορές πάλι, η παιδαγωγική παρέμβαση ακυρωνόταν από τις καθιερωμένες πρακτικές και τις απόψεις της οικογένειας.
Με τη λειτουργία της ομάδας γονέων θέλουμε αφενός να καταλάβουμε καλύτερα το οικογενειακό πλαίσιο των μαθητών και αφετέρου να διαμορφώσουμε τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι μία κοινή στάση σε μία σειρά από θέματα που αφορούν το παιδί και τη μάθηση. Επιπλέον, επιδιώκουμε να εμπλέξουμε τους γονείς πιο ενεργά στη σχολική κοινότητα και να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ Εκπαιδευτικών/Θεραπευτών και Γονέων.
Κάθε ομάδα έχει βιωματικό χαρακτήρα, συγκεκριμένη θεματολογία και κύκλο ζωής  δίωρων/τρίωρων δεκαπενθήμερων συναντήσεων. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων οι υπεύθυνες της Ομάδας Γονέων κυρίες Θεοδοσίου Δέσποινα (Υποδιευθύντρια – Κοινωνική Λειτουργός) και Παπαδήμου Αγλαΐα (Ψυχολόγος) ενημερώνουν και ευαισθητοποιούν γύρω από το θέμα ενδιαφέροντος τους συμμετέχοντες,  βασισμένο πάνω στις αρχές τις σύγχρονης ειδικής παιδαγωγικής και ψυχολογίας, και οι γονείς μοιράζονται τις δικές τους εμπειρίες με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και τις υπεύθυνες. Σήμερα, Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017 έγινε η έναρξη των εργασιών της Ομάδας Γονέων για το σχολικό έτος 2017-2018 με τη συμμετοχή παλαιών και νέων γονέων του σχολείου μας. 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου