Τρίτη 27 Μαρτίου 2018


Άλλη μια ημέρα εορτασμού της επετείου της επανάστασης του 1821. Και οι στίχοι του ποιητή πάντα επίκαιροι.

«Όχι πια λόγια, όχι τα μάταια,
τα τριμμένα λόγια … Φτάνουν πια τα
λόγια, αδερφοί μου, τα τριμμένα
τα μάταια λόγια, όποιου Έπους!»
(Α. Σικελιανός)


Είναι αλήθεια ότι μέσα από τις ωραιολογίες των πανηγυρικών της ημέρας και τις τυπικές τελετές, μέσα σε ένα τεχνητό κλίμα εθνικής έξαρσης και ευφορίας που διευκολύνει την έντονη ενεργοποίηση του συναισθήματος και τον παραγκωνισμό της κριτικής σκέψης, οι ιστορικές αλήθειες κλειδώνονται στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και αντικαθίστανται από εθνικούς μύθους και στερεότυπα.
Όμως, η μόνη αλήθεια που παραμένει αναλλοίωτη κι ανεπανάληπτη είναι η παρακάτω. Η ελληνική επανάσταση είναι ένα γεγονός μεγάλης σημασίας για την ευρωπαϊκή ιστορία, αλλά κατεξοχήν για την ιστορία της νεώτερης Ελλάδας. Στην ουσία είναι το σημείο γένεσης της νεώτερης Ελλάδος, καθώς μετά από δέκα χρόνια αγώνων, στρατιωτικών και διπλωματικών, που διήρκησαν συνολικά από τον Φεβρουάριο χοντρικά του 1821 έως το Φεβρουάριο περίπου του 1830, oι Έλληνες απέκτησαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους ένα εθνικό κράτος, και μάλιστα ένα εθνικό κράτος το οποίο ήταν μοναδικό, δημοκρατικό και ανεξάρτητο.
Παρόλα αυτά, αν και πέρασαν 197 χρόνια, παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα τα ουσιαστικά και μεγάλα οράματα των εξεγερμένων προγόνων μας για λευτεριά, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη. Για να μιλήσουμε γι’ αυτά τα οράματα το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών ετοίμασε ανάλογου περιεχομένου εορτή και κάλεσε τους Γονείς και Κηδεμόνες των παιδιών μας καθώς και τους φίλους του σχολείου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018.
















Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε η Εκπαιδευτικός του σχολείου κα Γουρνά Βασιλική, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε:
«… Σήμερα νιώθουμε την ψυχή μας πλημμυρισμένη από ευγνωμοσύνη προς τους δοξασμένους αυτούς ανθρώπους. Νιώθουμε περηφάνια, γιατί είμαστε απόγονοι τέτοιων ηρώων. Χρέος όλων μας είναι να φανούμε κι εμείς αντάξιοι αν η πατρίδα μας χρειαστεί. Ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή της αστάθειας και της ιδεολογικής σύγχυσης, με τη λογική του πλουτισμού και της ιδιωτικής ευτυχίας να κυριαρχούν στις πολιτισμένες κοινωνίες, το παράδειγμα των ανώνυμων ανθρώπων του ’21 διαχέει τη λάμψη του διαχρονικά. Δεν επιδίωξαν τη διάκριση. Δεν ζήτησαν οφέλη και δεν πήραν. Κατά συνέπεια, η αυταπάρνησή τους πρέπει να μνημονεύεται δίπλα στη προσφορά των πρωταγωνιστών και να μας εμπνέει σε εθνικά κρίσιμες περιόδους.
            Αφήστε, λοιπόν, τις καρδιές σας σήμερα να πλημμυρίσουν χαρά και ενθουσιασμό. Τραγουδήστε και υμνήστε αυτούς που έκαμαν να φέξει αυτή η ολόλαμπρη μέρα, η 25η Μαρτίου. Ας βροντοφωνάξουμε μαζί με τον εθνικό μας ποιητή Κωστή Παλαμά:

Αυτό το λόγο θα σας πω
Δεν έχω άλλο κανένα.
Μεθύστε με τ’ αθάνατο κρασί του ’21».




Στην εορτή παρουσιάστηκαν από τις μαθήτριες και τους μαθητές του σχολείου ανάλογου περιεχομένου ποιήματα και τραγούδια.

Την προετοιμασία της εορτής και τη διδασκαλία των ποιημάτων ανέλαβαν, με τη πολύτιμη βοήθεια και των λοιπών εκπαιδευτικών του σχολείου, οι υπεύθυνοι της εορτής κα Θωμοπούλου Τσαμπίκα και ο κ. Πολύζος Αναστάσιος.



















Την επιλογή και τη διδασκαλία των τραγουδιών που πλαισίωσαν την εορτή, έκαμε ο Μουσικός του σχολείου μας κ. Κατσάνης Αλέξανδρος.





Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Διευθυντής του σχολείου κ. Καλτσούδης Κωνσταντίνος ο οποίος, αφού επαίνεσε Μαθητές και Εκπαιδευτικούς για την άρτια προετοιμασία και υλοποίηση της εορτής, καθώς και τους Γονείς και Φίλους του σχολείου που κάθε φορά ανταποκρίνονται στην πρόσκληση της εκπαιδευτικής μας κοινότητας, κοινωνώντας ορισμένες σκέψεις επ’ ευκαιρία της Εθνικής Εορτής, υπογράμμισε: 

«… Η φετινή επέτειος ένα πράγμα πρέπει να υπενθυμίζει σε μας τους νεοέλληνες, πως η λευτεριά παραστέκει μονάχα στο πλευρό ενός λαού ενωμένου, τίμιου, εργατικού, ηθικού και ανδρείου. Στις σημερινές συνθήκες δεν αρκούν πλέον οι επετειακού χαρακτήρα χαιρετισμοί. Χρειάζεται να προωθήσουμε περισσότερο την ιδέα της πατρίδος. Να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε δηλαδή την ιδιαιτερότητα της ταυτότητας μας, χωρίς βέβαια την άρνηση, την αμφισβήτηση ή την απόρριψη του «άλλου»...
… Εμείς, λοιπόν η νεότεροι, οι αδαείς από πόλεμο, που ζούμε μέσα σε όλα τα καλά του κουτσουρεμένου πολιτισμού μας, από τη θέση που βρίσκεται ο καθείς, έχουμε μια μεγάλη υποχρέωση: να υπενθυμίσουμε στο νεοέλληνα, το μεθυσμένο απ' την ευδαιμονία και το κυνήγι του κέρδους, στον υπόδουλο του καταναλωτισμού νεοέλληνα, στον αδιάφορο νεοέλληνα που περιφέρεται άσκοπα τριγύρω, στον νεοέλληνα που αφήνεται νωχελικά να του διαμορφώνουν τη γνώμη αμφίβολες πηγές μαζικής πληροφόρησης, ότι αν δεν κάνουμε τρόπο ζωής και εθνικές αρετές και αξίες την αγάπη στην πατρίδα και την προσφορά στο κοινό καλό, η δική μας ιστορία πλέον θα συνεχίσει να γράφεται από άλλους και όχι από εμάς, ενώ εμείς μακάριοι, ευήθεις, αδρανείς και αποβλακωμένοι θα βρίζουμε μόνιμα τους υπαίτιους «άλλους», θεωρώντας πως έτσι κάνουμε το πατριωτικό μας καθήκον.  
Είναι προφανές ότι καμιά έννοια εορτασμού της επανάστασης της 25ης Μαρτίου του 1821, καμιά φρασεολογία κίβδηλου πατριωτισμού, κανένας λαϊκισμός της μορφής «θα αλλάξουμε τους συσχετισμούς», δεν πρόκειται να μάς δώσουν λύσεις στα σημερινά εθνικά μας προβλήματα.
Προφανώς αν δεν θέλουμε να είμαστε αφελείς και ασυγχώρητα αμετανόητοι, θα πρέπει να κατανοήσουμε την ουσία της ζωής μας, που είναι η κοινή μας, η συλλογική μας ζωή, τους κανόνες με τους οποίους κινείται η ιστορία και να συνειδητοποιήσουμε ότι τελικά η δικαίωση της ιστορικής μας παρουσίας στους αιώνες, ίσως απαιτήσει νέες θυσίες και νέους προσωπικούς και συλλογικούς αγώνες».



 

Στη συνέχεια, ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τις μαθήτριες, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου υπό την εμπνευσμένη χοροδιδασκαλία της δασκάλας Φυσικής Αγωγής του σχολείου κας Μπιχαλτζή Ελένης.

1ος χορός: Συρτός στα Τρία  «Στης Πάργας τον ανήφορο»





 2ος χορός: Χασαποσέρβικο «Έχε Γεια Παναγιά»










3ος χορός: Τσάμικος «Ένας αητός καθότανε»






4ος χορός: Καλαματιανός «Να χαμηλώναν τα βουνά»





5ος χορός: Χασάπικο «Να’ τανε το ’21»








Στο τέλος της εορτής, μαθήτριες, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς χορέψαμε όλοι μαζί.







Με την ευκαιρία αυτή θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους Γονείς και Κηδεμόνες των παιδιών καθώς και τους φίλους του σχολείου μας που τίμησαν με την παρουσία τους τις εορταστικές εκδηλώσεις του σχολείου.






Και για το τέλος, ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών σε απαρτία και σε εθνικό φόντο!!!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου