Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018



 
Το Πάσχα και η Ανάσταση στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι μόνον «εορτή εορτών», αλλά κυρίως Πανεορτή, η οποία αποτελεί ψυχή όλων των εορτών και σίγουρα δεν έχει να κάνει με κόκκινα αβγά, μοσχοβολιστά τσουρέκια, αχνιστά κουλουράκια, παραδοσιακό οβελία, κοκορέτσι και ευκαιρία απόδρασης στο χωριό.
Η Εβδομάδα των Παθών που καταλήγει στην Ανάσταση έχει ένα βαθύ ψυχολογικό νόημα: το πέρασμα από τα πάθη στη λύτρωση και τον εορτασμό της μετάνοιας, της ανανέωσης και της ανάτασης.
Το πάθος, ο πόνος οι προδοσίες, οι πειρασμοί, οι πλάνες, οι προσκολλήσεις, οι απογοητεύσεις, οι δυσκολίες, ο θάνατος είναι το ψυχολογικό τοπίο μέσα στο οποίο καθημερινά καταβιούμε. Ο άνθρωπος είναι φυλακισμένος των συνηθειών του, των φόβων του, της αρνητικότητας και της επιφυλακτικότητάς του, αλλά πάντα έχει τη δυνατότητα να αποδράσει με το να πάψει να φοβάται τους εγγύς και μακράν, τους έσω και έξω «εχθρούς» του, με το να πάψει να φοβάται το γεγονός ότι έχει να κουβαλήσει τον προσωπικό του σταυρό και να αντέξει τον πόνο.
Ο Αναστάς Χριστός ανακεφαλαίωσε στον εαυτό του τον πεπτωκότα άνθρωπο και δια του εκουσίου Πάθους και της Αναστάσεώς Του, κατήργησε και συνέτριψε ολοκληρωτικά και μόνιμα τον «ολετήρα» της ανθρώπινης πτώσης. Η Ανάσταση είναι το επιστέγασμα της αποκαταστάσεως και ανακεφαλαιώσεως του μεταπτωτικού ανθρώπου και ολοκλήρου της δημιουργίας.
Με την ευκαιρία του φετινού Πάσχα ας κάνουμε την προσωπική μας υπέρβαση, την αιτία κάθε θανάτου μας, ας ξαναδημιουργήσουμε την ατομική μας ιστορία, ας αναγεννηθούμε με διαφορετικό τρόπο και ας δώσουμε νέο νόημα στη ζωή μας.
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ
του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου